VITAMINE B12 1000 MCG (60 KAUWTABLETTEN) (PHARMANUTRICS INSPIRED BY NATURE)

VITAMINE B12
. draagt bij tot de vorming van de rode bloedcellen
. ondersteunt het zenuwstelsel, de weerstand en de zwangerschap
. helpt bij vermoeidheid, spierzwakte, evenwichtsstoornissen en concentratiestoornissen

Lees meer over de eigenschappen van dit product...
Aantal: 7

VITAMINE B12 1000 MCG (60 KAUWTABLETTEN)


Omschrijving
Vitamine B12 1000 MCG bestaat uit vitamine B12 en foliumzuur:

 • Vitamine B12 is een gangmaker van verschillende enzymen en uitermate belangrijk voor de hersenen, de instandhouding van het zenuwstelsel en de vorming van het bloed (hemoglobine). Vitamine B12 speelt ook een rol bij de stofwisseling van foliumzuur. 
  Personen die een veganistisch dieet volgen (geen enkel voedingsmiddel van dierlijke oorsprong, dus ook geen zuivelproducten of eieren), kinderen die borstvoeding krijgen van veganistische moeders en personen die een heelkundige ingreep hebben ondergaan wegens zwaarlijvigheid lopen het risico om een vitamine B12-gebrek te ontwikkelen. Intensieve arbeid en sporten, een mindere maagwerking of spijsverteringsproblemen en het verouderingsproces kunnen in sommige gevallen tot een vitamine B12-gebrek leiden. Naast een tekort aan intrinsieke factor (IF), kunnen geneesmiddelen voor het hart, cholesterol, diabetes (suikerziekte) en maag (onder andere tegen overproductie van maagzuur) een tekort aan vitamine B12 veroorzaken. Inname van hoge dosissen foliumzuur kan een tekort aan vitamine B12 maskeren.
  Vitamine B12 en foliumzuur worden altijd samen getest omdat ze als broer en zus bij elkaar passen. Ze zijn samen betrokken bij de vorming van hemoglobine. Ook bij de afbraak van homocysteïne doen ze hun werk samen beter. Daarnaast kunnen choline en vitamine B6 het effect van vitamine B12 en foliumzuur op een te hoog homocysteïne in het bloed versterken.
  Een functioneel vitamine B12-tekort openbaart zich vooral bij vrouwen tussen de 15 en de 45 jaar, maar kan ook bij mannen en kleine kinderen voorkomen.
  Vitamine B12-tekort kan leiden tot uiteenlopende klachten, zoals verhoogde gevoeligheid voor infecties, chronische vermoeidheid, tintelingen in handen en/of voeten, branderige tong, haaruitval. Maar ook zenuwpijn, spiertrillingen, wazig zien (zwakke oogspieren), geheugenverlies, duizeligheid, concentratiezwakte, misselijkheid, slechte eetlust met gewichtsverlies, allergieën, gevoelsstoornis en/of krachtsverlies in armen of benen.
  Omdat we vitamine B12 niet zelf kunnen maken moeten we het opnemen uit ons voedsel. Vitamine B12 is voor de bloedaanmaak nodig, maar ook voor veel lichaams- en orgaanfuncties, waaronder het gezond functioneren van de zenuwen, voor een goede darmfunctie, gezonde huid en haren, een goede afweer, de hormonale cyclus, het goed verlopen van een zwangerschap en voor het goed functioneren van de hersenen.
  Bij Alzheimerpatiënten is de hoeveelheid vitamine B12 in het ruggenmergvocht lager dan bij patiënten met andere soorten dementie, terwijl de bloedspiegels van vitamine B12 tussen deze groepen niet verschillen. We weten ook dat een lagere vitamine B12-status gepaard gaat met de ophoping van homocysteïne, krimp van hersenweefsel en een hogere kans op de ziekte van Alzheimer. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat suppletie met vitamine B12 (al dan niet samen met foliumzuur) de afbraak van het geheugen kan vertragen en deels zelfs tegengaan.
  Er is een duidelijk verband tussen vitamine B12 en depressie. Zo heeft circa 30 procent van de ernstig depressieve mensen een tekort aan vitamine B12. Bovendien komt ernstige depressie vaker voor bij mensen met een vitamine B12-tekort. Vitamine B12 en foliumzuur zijn nodig voor de synthese van SAMe, dat essentieel is voor de productie van neurotransmitters. Suppletie met vitamine B12 (eventueel gecombineerd met SAMe) verbetert depressieve symptomen.
  Bij niet-behandelde coeliakie (glutenintolerantie) komt vitamine B12-gebrek relatief vaak voor; in één onderzoek zelfs bij 20 procent van de patiënten. Zodra begonnen wordt met een glutenvrij dieet, treedt binnen enkele maanden herstel op, maar vitamine B12-injecties of hoge doses oraal toegediende vitamine B12 kunnen de gevolgen van een tekort sneller ongedaan maken.
  Bij mensen met de ziekte van Crohn is het vermogen om voldoende voedingsbestanddelen in het lichaam op te nemen beperkt, vooral wanneer aanzienlijke delen van de dunne darm door de ziekte zijn aangetast of wanneer delen van de dunne darm operatief zijn verwijderd. Het is niet ongewoon dat mensen met de ziekte van Crohn een tekort aan vitamine B12 hebben. Deze vitamine wordt immers in het laatste gedeelte van de dunne darm (kronkeldarm of ileum) geabsorbeerd.
  Het tekort aan vitamine B12 kan oorsuizen prikkelen doordat de stofwisseling van bepaalde eiwitten niet optimaal verloopt. Een aanvullende supplement om de tekorten aan te vullen is een goed alternatief en kan (mits men houdt aan de ADH dosering) door iedereen gebruikt worden.
  De actieve vorm van vitamine B12 die via de mond (bij voorkeur smelten onder de tong) kan worden ingenomen is methylcobalamine. De voordelen van dit supplement spreken voor zich: de actieve vorm wordt uitstekend opgenomen en is direct werkzaam in het lichaam waardoor injecties kunnen worden vermeden.
 • Foliumzuur (vitamine B9 of B11) is een essentieel voedingsbestanddeel voor de groei en instandhouding van alle lichaamscellen. Foliumzuur heeft een belangrijke sleutelfunctie bij de vorming van het erfelijk materiaal (DNA-synthese), de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg bij de foetus, de stofwisseling van aminozuren, de afbraak van eiwitten en de vorming van rode bloedcellen. Omdat het lichaam zelf geen foliumzuur produceert en nauwelijks opslaat is een regelmatige inname van foliumzuur onder de vorm van een supplement noodzakelijk.
  Aan zwangere vrouwen wordt aangeraden om extra folium in te nemen (acht weken voor de bevruchting tot en met de tweede maand van de zwangerschap) om het risico op aangeboren afwijkingen te verminderen. Een evenwichtige voeding volstaat hier niet om voldoende foliumzuur te kunnen opnemen.
  Foliumzuurdeficiëntie wordt beschouwd als één van de meest voorkomende vitaminedeficiënties. Er zijn diverse factoren die tot een foliumzuurdeficiëntie kunnen leiden: een deficiënte voeding, malabsorptie, verhoogde behoefte, medicijngebruik, ouderdom, verhoogde verliezen en enzymdeficiëntie.
  Megaloblastaire anemie is een bekende deficiëntieziekte van foliumzuur. Maar de laatste jaren komt ook een verhoogd homocysteïnegehalte meer in de belangstelling als symptoom van foliumzuurdeficiëntie. Homocysteïne is een toxisch stofwisselingsproduct, dat normaal gesproken met behulp van geactiveerd foliumzuur (5-MTHF) wordt afgebroken. Als dit proces gestoord is, kan homocysteïne zich ophopen. Een verhoogd homocysteïnegehalte gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (onder andere veneuze en arteriële trombose, hartinfarcten en cerebrovasculaire accidenten). Foliumzuursuppletie blijkt het homocysteïnegehalte te kunnen verlagen.
  Depressieve mensen blijken lagere foliumzuurconcentraties te hebben dan niet-depressieve personen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek onder Amerikanen. Eén derde van de mensen met zware depressie heeft een tekort aan foliumzuur. Behandeling met deze vitamine leidt tot een grotere kans van slagen van reguliere behandelingen van depressie, zoals het gebruik van antidepressiva.
  Onderzoek heeft uitgewezen dat foliumzuur een aantal aspecten van het cognitief functioneren verbetert. Het gaat om vaardigheden die normaal gesproken met het vorderen van de leeftijd verminderen.
  Dit positieve effect van extra foliumzuur is naar voren gekomen uit een onderzoek naar atherosclerose bij mensen tussen de 50-70 jaar. Het betrof een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek bij 818 deelnemers. Zij kregen gedurende drie jaar elke dag 800 μg foliumzuur of een placebopil. In vergelijking met de placebogroep steeg in de behandelgroep de folaatconcentratie in het plasma met 576 %.
  Het totale homocysteïnegehalte daalde met 26 % en dat is gunstig. Na drie jaar presteerde de behandelgroep significant beter op tests voor het geheugen, de snelheid van informatieverwerking en de motorische snelheid. Het onderzoek onderstreept het belang van de B-vitamines, waarvan foliumzuur er één is.

VITAMINE B12 1000 MCG van PharmaNutrics kan ingezet worden bij:

 • vermoeidheid

 • spierzwakte
 • 
oorsuizen

 • koude handen en voeten

 • concentratie- en geheugenproblemen
 • tintelingen

 • hoofdpijn

 • depressie

 • angst

 • haaruitval

 • ziekte van Crohn

Ingrediënten per kauwtablet
Vitamine B12 (methylcobalamine) 1000 mcg - 40000 % ADH
Vitamine B9 (foliumzuur) 408 mcg - 200 % ADH
Bevat geen allergenen

Gebruik
1 kauwtablet per dag of zoals voorgeschreven.

Een voedingssupplement mag niet als vervanging voor een gevarieerde voeding worden gebruikt.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijden.

Wij gebruiken cookies om onze website beter af te stemmen op uw voorkeur. Dat surft gemakkelijker. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Professioneel advies en snelle levering ... Ontvang 5 % extra korting bij aankoop vanaf € 100 ... Gratis levering in België vanaf € 49 ... Veilig winkelen en geen extra kosten Verbergen