Contact & FAQ

Wij zijn een familiebedrijf en vinden het contact met u belangrijk. De gegevens die worden opgevraagd dienen voor een correcte verwerking en verzending van uw bestelling. Met uw e-mailgegevens kunnen wij u ook inlichten over de toestand ervan (o.a. door middel van een Track & Trace-code).

Net zoals de vele winkeliers die zich dagelijks 100 % inzetten voor hun klanten streven wij naar een aangename en positieve ervaring voor onze bezoekers; daarom kunt u bij ons steeds terecht voor een persoonlijk en vrijblijvend advies. Neem gerust contact op, uw persoonlijke mening wordt door ons erg gewaardeerd.

Wij zijn telefonisch bereikbaar op 056 41 91 48 (+ 32 56 41 91 48).
Maandag tot en met zaterdag: 8.00 - 19.00 u.
[email protected]


FAQ - Veelgestelde vragen

WEBSHOP
. Hoeveel bedragen de verzendingskosten?
ALGEMEEN
. Wat betekent ’Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)’?
. Hoe kan ik voedingssupplementen optimaal bewaren?
. Vermindert de kwaliteit van voedingssupplementen bij het naderen van de houdbaarheidsdatum?
. Wat betekent standaardisatie van kruiden?
. Moet ik het gebruik van voedingssupplementen bij mijn (huis)arts melden?
. Mag ik voedingssupplementen samen met geneesmiddelen innemen?
. Waarom plantaardige capsules?
. Mag ik mijn huisdier(en) ook voedingssupplementen geven?
MAGNESIUM
. Hoe komt het dat meer en meer mensen lijden aan een magnesiumtekort?
. Hoe neem ik magnesium het best in?
CALCIUM
. Hoe neem ik calcium het best in?
PROBIOTICA
. Waarom zijn probiotica interessant?
. Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica?
. Is het zinvol om probiotica in te nemen tijdens een antibioticakuur?
. Zijn probiotica ook voor kinderen geschikt?
VITAMINE D
. Komen vitamine D-tekorten vaak voor?
. Welke zijn de gevolgen van een vitamine D-tekort?
. Wie doet er goed aan om extra vitamine D in te nemen?
. Is het veilig om extra vitamine D in te nemen?
VETZUREN
. Bestaan er alternatieven voor (de indringende geur en smaak van) omega 3-vetzuren?
. Waarom zit er vitamine E in vetzuurpreparaten zoals visolie en teunisbloemolie?

WEBSHOP
Hoeveel bedragen de verzendingskosten?
. België: € 4,85 (afhaalpunt € 4,35; btw inbegrepen) maar GRATIS indien de waarde van de bestelling meer dan € 49 bedraagt.
. Nederland: € 4,95 (btw inbegrepen) maar GRATIS indien de waarde van de bestelling meer dan € 59 bedraagt.
. Frankrijk: € 6,50 (btw inbegrepen) maar GRATIS indien de waarde van de bestelling meer dan € 80 bedraagt.
. Groothertogdom Luxemburg en Duitsland: € 6,00 (btw inbegrepen) maar GRATIS indien de waarde van de bestelling meer dan € 70 bedraagt.
. Italië, Portugal en Spanje: € 17,95 (btw inbegrepen) maar GRATIS indien de waarde van de bestelling meer dan € 180 bedraagt.
. Zwitserland: € 19,95 (btw inbegrepen) maar GRATIS indien de waarde van de bestelling meer dan € 200 bedraagt.
Lees meer over verzending & kosten …
Overzicht

ALGEMEEN
Wat betekent ’Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)’?
De belangrijkste bekommernis van officiële instellingen die verantwoordelijk zijn voor het vastleggen van voedingsaanbevelingen (waaronder de Hoge Gezondheidsraad of HGR in België) is immers bepalen welke voedingsinnames van voedingsstoffen voldoen aan de lichamelijke behoeften van het merendeel van de bevolking, met inbegrip van groepen met bijzondere behoeften naargelang geslacht (mannen, vrouwen), leeftijd (kinderen, volwassenen, ouderen), lichamelijke toestand (zwangere vrouwen, zogende vrouwen, sporters, …) of aandoening (gebruik van geneesmiddelen, …). Concreet vertaalt deze bekommernis zich in het vastleggen van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), een waarde die wordt verondersteld om de behoefte van meer dan 97,5 % van de bevolking te dekken (HGR, 2015).
Overzicht

LampjeEen voedingssupplement mag niet als vervanging voor een gevarieerde voeding worden gebruikt.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijden.

Hoe kan ik voedingssupplementen optimaal bewaren?
Bewaar voedingssupplementen, ook na het openen, in de originele verpakking, droog en donker, op kamertemperatuur (niet in de badkamer) en zet ze niet in de koelkast tenzij het zo wordt aangegeven. Hoewel koel en donker, is een koelkast toch niet de aangewezen plaats om supplementen te bewaren. Na het openen van een, in de koelkast bewaarde, verpakking zal warmere lucht in de pot terechtkomen. Eenmaal terug in de koelkast, zal uit de warme lucht door condensatie vocht neerslaan. Het vochtig worden van tabletten of capsules wordt daardoor sterk vergroot met kwaliteitsverlies tot gevolg.
Bij een optimale bewaring kan verder nog onderscheid worden gemaakt tussen:

. Aminozuren verliezen hun werkzaamheid heel langzaam waardoor ze gerust nog één tot twee jaar na de houdbaarheidsdatum kunnen worden gebruikt.

. Enzymen kunnen tot één jaar na de houdbaarheidsdatum worden ingenomen.

. Kruidensupplementen (voedingssupplementen op basis van gedroogde planten) kunnen, mits goed bewaard, tenminste drie tot vier jaar worden gebruikt. Daarna gaat hun kwaliteit er beetje bij beetje op achteruit waardoor de werkzaamheid vermindert.

. Probiotica bevatten levende organismen en zijn daarom kwetsbaar. Meestal moeten ze in de koelkast worden bewaard. Na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden ze best niet meer gebruikt.

. Visolie, andere oliën en voedingsstoffen opgelost in vloeistoffen: zijn erg delicaat om te bewaren. Vaak moeten ze gekoeld, of op zijn minst op een koele en donkere plaats, worden bewaard. Enkele maanden na de houdbaarheidsdatum mogen ze niet meer worden gebruikt.

. Vitaminen, antioxidanten en mineralen bezitten een optimale werking tot aan de houdbaarheidsdatum. Daarna vermindert de kwaliteit redelijk snel.
Overzicht

Lampje Gebruik geen voedingssupplementen waarvan de geur of kleur is gewijzigd.
Bewaar voedingssupplementen ook steeds buiten het bereik van kinderen.

Vermindert de kwaliteit van voedingssupplementen bij het naderen van de houdbaarheidsdatum?
Van voedingssupplementen is het niet erg duidelijk hoelang ze kunnen worden bewaard of hoelang ze hun werkzaamheid behouden. 
De aangegeven houdbaarheidsdatum is dan ook meestal in de vorm van een ‘Best voor …’ of 'Houdbaar tot.. ’-vermelding. Hierdoor wordt de aanwezigheid en de werkzaamheid van de ingrediënten gegarandeerd gedurende twee tot drie jaar (afhankelijk van het product) na de productiedatum. Bij een optimale bewaring vermindert de kwaliteit dus niet bij het naderen van de houdbaarheidsdatum.
Overzicht

Wat betekent standaardisatie van kruiden?
De effectiviteit van kruiden en kruidencomplexen wordt vooral bepaald door het gehalte aan werkzame bestanddelen. De klimatologische en geografische omstandigheden waaronder kruiden groeien, maar ook de wijze van telen, behandelen en bewaren zijn hierbij belangrijke bepalende factoren. Een gestandaardiseerd kruidenpreparaat biedt u een garantie op het gehalte aan werkzame bestanddelen. Het kruidenpreparaat bevat dan steeds een constante hoeveelheid werkzame stoffen, verpakking na verpakking. Bij een goed opgezet wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van kruiden wordt daarom alleen gebruikgemaakt van gestandaardiseerde preparaten. Indien het etiket van uw kruidenpreparaat aangeeft dat het preparaat gestandaardiseerd is en indien het percentage werkzame bestanddelen vermeld wordt, dan weet u wat u koopt.
Overzicht

Moet ik het gebruik van voedingssupplementen bij mijn (huis)arts melden?
Ook al worden voedingssupplementen meestal niet als geneesmiddelen aanzien, toch is het aangewezen om het gebruik ervan te melden bij uw (huis)arts. Om een juiste diagnose te kunnen stellen, een behandeling op te starten, om rekening te kunnen houden met interacties of om een evaluatie van uw ziekteverloop mogelijk te maken dient uw (huis)arts zo volledig mogelijk geïnformeerd te zijn.
Overzicht

Mag ik voedingssupplementen samen met geneesmiddelen innemen?
Meestal wel, maar toch raden wij aan om bij twijfel uw (huis)arts te raadplegen.
Lees meer over het gebruik van voedingssupplementen tijdens een kankerbehandeling …
Overzicht

Waarom plantaardige capsules?
Doorgaans worden capsules gemaakt van gelatine. Gelatine is een eiwitproduct dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse van collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefsel (huid, botten, kraakbeen, …) van vooral zoogdieren. Om deze reden onthouden vegetariërs en veganisten zich vaak van producten die verpakt zijn in gelatine (zoals bijvoorbeeld ook softgels) of waar gelatine in voorkomt. Voor plantaardige capsules wordt geen gebruik gemaakt van dierlijk materiaal. De plantaardige grondstoffen lossen in het lichaam minstens zo snel op als gelatine.
Overzicht

Mag ik mijn huisdier(en) ook voedingssupplementen geven?
Ja, ook dieren kunnen gunstig reageren op het gebruik van voedingssupplementen. Om de gezondheid van uw hond te bevorderen, kunt u bijvoorbeeld dagelijks een multivitaminenpreparaat toedienen. Het is bekend dat dieren met huidproblemen, zoals eczeem of overmatige haaruitval, baat ondervinden bij het gebruik van extra vetzuren zoals EPA en GLA. Ondanks het feit dat de darmflora anders is dan bij mensen, blijken darmklachten zoals verstopping en diarree met probiotica goed te worden verholpen. Bij het toedienen van kruiden dient er, zeker in het begin, laag gedoseerd te worden. Het is immers meermaals gebleken dat vooral paarden sneller en intensiever reageren op kruidenpreparaten dan mensen.
Overzicht

MAGNESIUM
Hoe komt het dat meer en meer mensen lijden aan een magnesiumtekort?
Aangezien ons voedsel en voedingssupplementen de enige bronnen van mineralen voor ons lichaam zijn, is de opname via het darmstelsel essentieel voor de magnesiumhuishouding. Het ionkanaal TRPM6 speelt hierbij een belangrijke rol. Via dit kanaal komt magnesium de darmcellen binnen vanwaar het naar het bloed wordt getransporteerd. Maagzuurremmers remmen echter het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 af. Bij muizen zag men dat als reactie hierop het aantal kanalen toenam, waardoor de magnesiumconcentratie in het bloed alsnog gelijk bleef. Vermoedelijk gebeurt dit bij mensen meestal ook. Soms blijft die positieve reactie echter uit en gaat het mis. Vermoedelijk speelt hierbij een genetische component (Lameris, 2015). Het gebruik van maagzuurremmers is de laatste jaren enorm gestegen waardoor wordt vermoed dat een groot aantal personen last heeft van een magnesiumtekort. Het probleem bij een magnesiumtekort is dat de symptomen lang uitblijven waardoor het laattijdig wordt opgemerkt. Daarnaast wordt het magnesiumniveau niet standaard gemeten bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk om dit vroegtijdig te detecteren want een magnesiumtekort speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de ontwikkeling van diabetes, migraine, vermoeidheid, slaapproblemen, spierkrampen, emotionele en lichamelijke stress, …
Overzicht

Hoe neem ik magnesium het best in?
Magnesium heeft bepaalde mineralen en vitaminen, ook cofactoren genoemd, nodig om optimaal te kunnen werken. De belangrijkste cofactoren van magnesium zijn calcium, vitamine B6, vitamine C, vitamine D3 en vitamine K2. Naast magnesium is het dus ook goed, en zelfs aan te bevelen, deze cofactoren in te nemen omdat ze nauw samenwerken met magnesium en de effectiviteit ervan vergroten.
Overzicht

CALCIUM
Hoe neem ik calcium het best in?
Calcium heeft magnesium nodig om opgenomen te worden en goed te kunnen werken. Een hoge calciuminname moet dus gepaard gaan met een hoge magnesiuminname anders raakt de voorraad magnesium in het lichaam uitgeput. Wanneer deze twee mineralen uit balans raken, bijvoorbeeld bij acute en chronische stress, dan kan de magnesiumvoorraad uitgeput raken en kunnen chronische ziekten ontstaan. Een goede verhouding tussen calcium en magnesium is 2:1 tot maximaal 3:1.
Overzicht

PROBIOTICA
Waarom zijn probiotica interessant?
Het maagdarmkanaal is het belangrijkste immuunorgaan van ons lichaam en staat via het grote oppervlak van de darmwand continu in contact met de buitenwereld (door de ontelbare microvilli). De gezondheid van de darmen is het resultaat van een microscopisch samenspel tussen miljarden gunstige (probiotische) en ongunstige (pathogene) bacteriën. Onze gezondheid wordt dus grotendeels bepaald door de mate van evenwicht van de darmflora. Een gezonde darmflora is daarom absoluut noodzakelijk voor een goede gezondheid. Probiotica produceren diverse voedingsstoffen met therapeutische bestanddelen in het darmstelsel die belangrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen vertonen. Ze beïnvloeden de darmflora op een gunstige manier bij zowel constipatie als diarree. Volgens een Italiaanse studie blijken probiotica ook een gunstige invloed uit te oefenen bij de preventie en de behandeling van bacteriële infecties, Candida albicans en maag- en darmklachten bij te vroeg geboren kinderen en pasgeborenen. Hun immuunsysteem is immers nog te weinig ontwikkeld om voldoende weerstand te kunnen bieden aan diverse, mogelijke besmettingen. Probiotica verminderen de bijwerkingen van antibiotica en kunnen diarree veroorzaakt door antibiotica verminderen of voorkomen. In het internationaal tijdschrift Experimental and Therapeutic Medicine (Lin, 2015) wordt dan weer de gunstige invloed besproken van probiotica bij eczeem, rinitis, astma en andere allergieën bij jonge kinderen.
Overzicht

Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica?
Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels afkomstig uit groenten, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Ze zijn ook als supplement verkrijgbaar onder de vorm van bijvoorbeeld fructo-oligosachariden en psylliumvezels. Prebiotica worden niet in de dunne darm afgebroken en opgenomen maar stimuleren de groei van bifidobacteriën en lactobacillen in de dikke darm. Daarom kunnen prebiotica net als probiotica (produceren diverse voedingsstoffen met therapeutische bestanddelen in het darmstelsel die belangrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen vertonen) belangrijk zijn voor een gezonde darmflora.
Overzicht

Is het zinvol om probiotica in te nemen tijdens een antibioticakuur?
Ja, want het is aangetoond dat het gelijktijdig gebruik van probiotica en antibiotica complicaties kan verminderen. Antibiotica kunnen een groot deel van de darmflora vernietigen. Om de overleving van de gunstige bacteriën te bevorderen lijkt het wel aangewezen om de inname van probiotica enkele uren voorafgaand aan of een tijdje na antibiotica in te nemen.
Overzicht

Zijn probiotica ook voor kinderen geschikt?
Het voedingspatroon bepaalt in grote mate de darmflora van een persoon. Doordat het voedingspatroon van baby’s sterk afwijkt van die van een volwassene, is ook de darmflora in deze leeftijdscategorie verschillend en bestaat vooral uit Bifidobacteriën. Bifidobacterium longum is de belangrijkste, meest prominente bacteriestam bij de pasgeborene. Bij een keizersnede krijgt een baby geen bacteriën binnen via de vaginale flora van de moeder waardoor de afweer verlaagd kan zijn. Baby’s geboren via een keizersnede en baby’s die geen borstvoeding krijgen hebben lagere hoeveelheden gunstige bacteriën en meer ongunstige bacteriën zoals Clostridium difficile en Escherichia coli. Voor baby’s en jonge kinderen is het dus belangrijk een probioticum te kiezen waarvan de samenstelling speciaal op hen is afgestemd. Kinderen vanaf een jaar eten meer en meer ’volwassen’ voeding en krijgen gaandeweg meer melkzuurstammen (Lactobacillen) in de darmflora waardoor ze ook de gewone probiotica, die bedoeld zijn voor volwassenen, kunnen gebruiken. Tal van aandoeningen van het immuunsysteem, allergische aandoeningen en overgevoeligheden hangen samen met de ontwikkeling van de darmflora. Omdat het afweersysteem van baby’s nog onvoldoende ontwikkeld is, zijn baby’s, vooral tijdens de eerste levensmaanden, kwetsbaar voor het oplopen van deze aandoeningen. Als de zwangere vrouw een probioticum inneemt met Bifidobacterium longum dan kan deze bacteriestam overgedragen worden aan de baby. Daarenboven kan de baby via de borstvoeding met een gunstige flora worden gevoed. Een probioticum zoals Debaflor is dus ook uitermate geschikt voor heel jonge kinderen.
Overzicht

VITAMINE D
Komen vitamine D-tekorten vaak voor?
In de natuur bestaan twee vormen van vitamine D: het vitamine D2 of ergocalciferol, gesynthetiseerd door gisten en het vitamine D3 of cholecalciferol gesynthetiseerd door mens en dier onder invloed van ultraviolet B-straling op het 7-dehydrocholesterol. De blootstelling aan UV-licht is cruciaal om een voldoende vitamine D-gehalte bij de mens te verzekeren. Daarbij moet worden opgemerkt dat door veroudering van de huid veranderingen optreden die de beschikbaarheid van 7-dehydrocholesterol verminderen. Tekorten komen heel vaak voor bij kinderen en ouderen vooral naar het einde van de winter en het begin van de lente toe. Diverse bronnen vermelden een vitamine D-tekort bij maar liefst 80 % van de bevolking tijdens de winter. Gevallen van spierkrampen bij kinderen komen vooral voor in de maanden april en mei of gedurende het hele jaar bij personen die onvoldoende zijn blootgesteld aan zonlicht. Ook bij zwangere vrouwen worden regelmatig tekorten vastgesteld met vertraagde groei of skeletafwijkingen bij de baby tot gevolg. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D3 bedraagt voor personen (m/v) van 0-10 jaar, 400 IE; van 11-70 jaar, 600 IE en voor 70-plussers, zwangere en zogende vrouwen, 800 IE (HGR, 2015).
Overzicht

Welke zijn de gevolgen van een vitamine D-tekort?
Tot voor kort werd vitamine D vooral geadviseerd om wille van zijn rol bij de opbouw van het skelet en de tanden. Meer recent onderzoek bracht echter aan het licht dat de functie van vitamine D lange tijd onderschat is geweest. Vitamine D beïnvloedt de spierfunctie en speelt ook een belangrijke rol bij de hersenwerking, de gemoedstoestand en het immuunsysteem. Mogelijke symptomen van een vitamine D-tekort zijn zwakke beenderen (botontkalking), lusteloosheid, chronische vermoeidheid, angstaanvallen, spierkrampen, gewrichtspijn, bloedend tandvlees en in erge gevallen bijschildklier- en hartproblemen.
Overzicht

Wie doet er goed aan om extra vitamine D in te nemen?
Risicogroepen voor een vitamine D-tekort zijn vegetariërs en veganisten, personen met een ongezonde eetgewoonte, alcoholisten, personen die een vetarm of vetvrij dieet volgen, zwangere vrouwen, kinderen die borstvoeding krijgen (moedermelk bevat te weinig vitamine D3 om de vitamine D-status van de pasgeborene te verzekeren; een supplement is dus nodig tot 400 IE per dag vanaf de geboorte en gedurende de hele kindertijd, personen met een donkere huidskleur of die onvoldoende aan zonlicht blootgesteld worden (ouderen in zorginstellingen, personen die kledij dragen die het hele lichaam bedekt). Vitamine D3 of cholecalciferol is de meest gebruikte vitamine D-vorm (HGR, 2015).
Overzicht

Is het veilig om extra vitamine D in te nemen?
Ja, een langdurige inname van vitamine D is voor iedereen bijzonder veilig. De maximale toelaatbare dagelijkse inname voor vitamine D3 of cholecalciferol bedraagt voor personen (m/v) van 0-10 jaar, 1000 IE en voor personen (m/v) van meer dan 10 jaar, 2000 IE (HGR, 2015).
Overzicht

VETZUREN
Bestaan er alternatieven voor (de indringende geur en smaak van) omega 3-vetzuren?
Tijdens de zwangerschap worden vooral omega 3-vetzuren (EPA of eicosapentaeenzuur en DHA of docosahexaeenzuur) aangeraden. Ze zouden vooral vroeggeboorten helpen voorkomen. Voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel zijn omega 3-vetzuren ook bijzonder interessant tijdens de borstvoeding en bij opgroeiende kinderen. Vegetariërs en veganisten die omega 3- , 6-, en 9- vetzuren willen innemen kiezen best voor een algensupplement zoals spirulina. Deze plantaardige omega 3-vetzuren hebben het bijkomende voordeel dat ze niet de indringende geur en smaak van visolie hebben en zullen daardoor aantrekkelijker zijn om in te nemen door zowel zwangere vrouwen als door kleine kinderen (flesvoeding).
Overzicht

Waarom zit er vitamine E in vetzuurpreparaten zoals visolie en teunisbloemolie?
Meervoudig onverzadigde vetzuren (EPA, DHA omega 3 en GLA, omega 6) hebben de eigenschap om snel te oxideren. Door de oxidatie gaan niet alleen de positieve eigenschappen van de vetzuren verloren, maar ontstaan ook ongezonde stoffen. Door de vetzuren te combineren met antioxidanten, zoals vitamine E, kan de oxidatie worden voorkomen. Bij het innemen van hoge concentraties vetzuren, zoals geconcentreerde EPA-, DHA- (visolie) of GLA- (teunisbloemolie) capsules, wordt daarom ook altijd aanbevolen om extra vitamine E (200-400 IE) in te nemen.
Overzicht

Over ons
Veilig & kosteloos betalen
Achteraf betalen met KBC/CBC
Verzending & kosten
 BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Wij gebruiken cookies om onze website beter af te stemmen op uw voorkeur. Dat surft gemakkelijker. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Professioneel advies en snelle levering ... Ontvang 5 % extra korting bij aankoop vanaf € 100 ... Gratis levering in België vanaf € 49 ... Veilig winkelen en geen extra kosten Verbergen