. heerlijk van smaak
. waardevol product met een hoog energiegehalte
Omschrijving
Honing is een natuurlijk, vloeibaar en zoet voedingsmiddel dat ontstaat als honingbijen nectar, een suikerhoudende vloeistof, uit bloemen verzamelen. De nectar wordt nadien onder andere door toevoeging van enzymen in honing omgezet.
Sedert de mens in contact kwam met het bijenvolkje werd honing gebruikt voor gezondheidsbevorderende middelen en schoonheidsproducten. Dankzij de snelle suikers (fructose en glucose) is honing een ideale energiebron tijdens duurinspanningen.
Deze honing onderscheidt zich door een subtiel vleugje gember, wat zorgt voor een verrassende twist en een fijne variatie op gewone honing! Gember sluit perfect aan bij een gezond voedingspatroon en is geliefd vanwege zowel de smaak als de positieve eigenschappen. De combinatie van honing en gember biedt niet alleen een unieke smaakbeleving, maar ook het gemak van een veelzijdig ingrediënt. Heerlijk in combinatie met kaas, als broodbeleg, bij (appel-)gebak en koekjes, in thee of warme melk, in een (wok)gerecht of als basis voor een verfrissende ijsthee.
Ingrediënten
Gemengde EU-bloemenhoning 99 %
Gember (Zingiber officinale) 1 %
Voedingswaarde per 100 g
Energie: 1350 kj/323 kcal
Vetten: 0 g
waarvan verzadigde vetzuren: 0 g
Koolhydraten: 80 g
waarvan suikers 80 g
Eiwitten: 0,3 g
Zout: 0 g
Gebruik
Naar behoefte, zuiver op een lege maag of gemengd (als zoetmaker) in koffie, thee, yoghurt, platte kaas, …
Al de goede eigenschappen van de aanwezige enzymen en fermenten verdwijnen echter als sneeuw voor de zon als de honing in een kokendhete vloeistof wordt gedaan. Wacht daarom liever tot de vloeistof drinkbaar is en doe er pas dan een lepel honing bij.
In allerhande recepten kan honing ook worden gebruikt ter vervanging van suiker. Gebruik dan echter een kwart minder honing dan de hoeveelheid suiker die in het recept aangegeven staat. Voeg ook een achtste minder vocht toe.
Opmerking
Honing is niet aangewezen voor kinderen jonger dan 12 maanden.
Goed afgesloten, bewaart honing vrij lang in een koele en donkere plaats. Vloeibare honing kan na een tijdje ’kristalliseren’ in een witte, vaste substantie maar daar is niks mis mee. Dit proces is normaal bij zuivere, onverhitte honingsoorten. De kwaliteit en de smaak blijven onveranderd. Honing kan weer vloeibaar worden gemaakt door in de verpakking op te warmen in warm water, in de zon of op een warmtebron (max. 40 °C).
Een voedingssupplement mag niet als vervanging voor een gevarieerde voeding worden gebruikt.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijden.
Buiten bereik van jonge kinderen houden.