MĀNUKAHONING
. kan gebruikt worden bij keelpijn en bij de behandeling van een verkoudheid
. is goed voor het ondersteunen van een normale immuniteit
. wordt ook gebruikt als gezichtsmasker of om wonden te verzorgen
Omschrijving
De Leptospermum Scoparium of Mānuka of Tea tree komt in heel Nieuw-Zeeland voor, maar voornamelijk aan de oostkust van zowel het noordelijke en het zuidelijke eiland. Tevens groeit de boom in Australië, vooral in Tasmanië, Victoria en Nieuw-Zuid-Wales. Mānuka (vanuit het Māori 'mānuka') is de naam die in Nieuw-Zeeland wordt gebruikt, “tea tree” is gebruikelijk in Australië en in mindere mate ook in Nieuw-Zeeland. De naam ontstond nadat James Cook de bladeren gebruikte om een 'thee'drankje mee te maken. De bloemen zijn wit, zo nu en dan ook roze, meestal 8–15 mm in diameter, met vijf bloemblaadjes. De honing die ontstaat wanneer honingbijen de nectar van deze bloemen verzamelen, heeft een unieke, sterke smaak en is donkerder dan gewone honing. Het bijzondere aan Mānukahoning is de antibacteriële en schimmeldodende werking die worden uitgedrukt in een UMF- of MGO-waarde.
Waar moet u als consument op letten?
Antibacteriële componenten van (Manuka)honing
Elke zuivere, onverhitte honing heeft drie eigenschappen waardoor honing beschouwd kan worden als antibacterieel. Hierdoor wordt honing sinds jaar en dag gezien als een soort wondermiddel tegen kwaaltjes en voor wondheling.
Verder bestaat er nog een vierde antibacteriële component dat niet in elke honingsoort voorkomt.
Non-peroxide antibacteriële activiteit: Deze vorm van antibacteriële activiteit is enkel terug te vinden in Mānukahoning.
Unique Mānuka Factor (UMF) en methylglyoxal (MGO)
Niet alle Mānukahoning heeft een hoge non-peroxide antibacteriële activiteit! Om de graad van deze unieke non-peroxide antibacteriële activiteit mee te kunnen delen aan de consument, bedacht professor Peter Molan van de Waikato University Honey Research Unit de eenheid “UMF” (Unique Mānuka Factor). Hierbij wordt de antiseptische kracht van Mānukahoning gemeten door ze te vergelijken met een standaard antiseptisch middel (fenol of carbolzuur) om de UMF te bepalen. UMF 5+ komt overeen met 5 % fenol/water.
De UMF in Mānukahoning is afhankelijk van twee factoren
In plaats van de UMF-schaal te gebruiken, kan men volgens Professor Thomas Henle van de Universiteit Dresden de non-peroxide activiteit ook meten door de hoeveelheid methylglyoxal die aanwezig is in de honing na te gaan. Een MGO-waarde van ongeveer 85 mg/kg is vergelijkbaar met UMF 5.
Samenstelling
Mānukahoning MGO 85+ of UMF 5
Afkomstig van Nieuw-Zeeland
Gebruik
Naar behoefte, op de tong laten smelten, als ontbijt op brood, gemengd in yoghurt, een drank, smoothie, …
Kan ook als gezichtsmasker worden gebruikt of om wonden te verzorgen.
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 maanden. Bewaren onder de 25 graden.
Een voedingssupplement mag niet als vervanging voor een gevarieerde voeding worden gebruikt.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijden.