Wil je meer weten over thee, een van de populairste drankjes ter wereld? Lees dan verder …
- Geplaatst op
- Door Dirk Vanneste
- Geplaatst in theesoorten
Thee maakt deel uit van een eeuwenoude Chinese traditie. Shen Nung, een van de grondleggers van de Oosterse geneeskunde, ontdekte thee toevallig rond 2737 voor Christus.
Thee is dorstlessend en rijk aan onder andere B-vitaminen, vitamine C, mineralen en polyfenolen. Polyfenolen zijn verantwoordelijk voor het licht wrange, samentrekkende effect in de mond. De grootste groep binnen deze polyfenolische componenten zijn de cathechinen waarvan 9 tot 13 % EGCG (epigallocathechinegallaat). Polyfenolen blijken krachtige antioxidanten te zijn en kunnen op een gunstige manier uw gezondheid beïnvloeden. Door de combinatie van EGCG en de aanwezige theïne (minder dan half zoveel als cafeïne in koffie) worden de lichaamscellen gestimuleerd om de vetverbranding te verhogen. In tegenstelling tot koffie is thee dus in staat uw stofwisseling te beïnvloeden waardoor uw vetpercentage en bloedsuikerspiegel lager worden en uw hart- en longwerking beter. Meerdere koppen thee per dag zorgen er trouwens voor dat de negatieve effecten van vetrijke maaltijden beperkt worden en eventuele gewichtstoename kan worden vermeden.
Technisch gezien is thee altijd afkomstig van de bladeren van de Camellia sinensis. Thee die geen extracten van deze plant bevat, kan dan ook niet als echte thee worden beschouwd. Het land van herkomst, het klimaat, het plukseizoen en de manier van plukken beïnvloeden de smaak van de thee. De manier waarop de thee uiteindelijk wordt verwerkt, bepaalt de theesoort.
Groene thee
Om fermentatie te voorkomen, worden de theeblaadjes na het plukken verhit of gestoomd en gedroogd. Groene thee behoudt daardoor de zoetheid en de eigenschappen van de versgroene blaadjes, is eerder lichtgroen tot lichtbruin van kleur en opvallend aangenaam aromatisch met een licht bittertje in de nasmaak. Groene thee bevat veel antioxidanten en weinig theïne.
Zwarte thee
De versgeplukte theeblaadjes worden gefermenteerd en gedroogd. Het fermentatieproces zorgt voor de typisch goudbruine tot donkerbruine kleur, de pittige smaak en de krachtige afdronk. Zwarte thee bevat minder antioxidanten en meer theïne dan groene en witte thee.
Witte thee
De theeblaadjes worden geplukt als ze nog jong en fris zijn waardoor ze extreem rijk zijn aan polyfenolen. De naam ‘witte’ thee is afgeleid van de gedroogde theescheutjes, waarvan de zilverkleurige haartjes een witte kleur krijgen door het drogen op natuurlijke wijze. De theescheutjes ondergaan verder geen enkele bewerking. Deze subtiele behandeling geeft de witte thee een licht goudgele kleur, een frisse, bloemige smaak en een zacht aroma. Witte thee is heel puur, bevat heel veel antioxidanten en weinig theïne.
Oolong thee
De fermentatiegraad van de theeblaadjes ligt ongeveer tussen die van groene en zwarte thee en zo ook de aanwezigheid van antioxidanten en theïne. Oolong thee is een hele bijzondere thee en vormt een klasse apart. De kleur kan variëren van licht tot donker en de smaak van fris, fleurig en citrusachtig tot vol, krachtig en nootachtig voor de meer gefermenteerde theeblaadjes.
De hoeveelheid polyfenolen in de tas is afhankelijk van hoe lang men de theeblaadjes laat trekken. Gedurende de eerste 2 à 3 minuten komen vooral de theïne, geur- en smaakstoffen vrij in het water; pas daarna de polyfenolen. Wanneer men de thee langer dan 6 minuten laat trekken, kan een bittere smaak ontstaan.
Veel succes en deel uw ervaringen ... uw mening wordt ook door ons erg gewaardeerd!