Welke zijn de belangrijkste eigenschappen van betrouwbare voedingssupplementen?

Hoe kunt u kwalitatieve voedingssupplementen herkennen? Inderdaad... het is niet altijd gemakkelijk!

Regelmatig krijgen wij de vraag naar het juiste gebruik, de dosering en de samenstelling van supplementen. Wij vinden het dan ook een must om u de nodige informatie te verschaffen over hoe u als particulier, therapeut, osteopaat, apotheker, dokter, personal coach, diëtist, enz. kwalitatieve voedingssupplementen kunt herkennen. Dit heeft ons ertoe aangezet om een 6-tal tips als leidraad bij de keuze van een voedingssupplement op te stellen.

TIP 1: Kijk altijd naar de vorm van het voedingssupplement: de binding aan mineralen en het belang van de actieve vormen
De binding aan mineralen:
Voedingssupplementen komen in verschillende vormen voor. Als voorbeeld nemen we graag de mineralen onder de loep. Mineralen worden altijd aan een andere stof gebonden. Onthoud hierbij zeker het volgende:
. mineralen gebonden aan organische zuren (ascorbaat, malaat, citraat, pidolaat, picolinaat) of aminozuurchelaten (tauraat, methionine, glycinaat, arginaat) worden heel goed opgenomen;
. mineralen gebonden aan anorganische zouten (fosfaat, sulfaat, chloride, carbonaat, hydroxide, oxide) worden slecht opgenomen.

Helaas zijn er toch heel wat producten op de markt die aan anorganische zouten gebonden zijn. Magnesiumoxide, bijvoorbeeld, is een goedkope vorm van magnesium die niet goed wordt opgenomen en bovendien laxerend werkt. Hou er dus rekening mee dat het mineraal altijd gebonden moet zijn aan een organisch zuur of een aminozuurchelaat. Dat maakt een heel groot verschil voor het uiteindelijke resultaat!

Het belang van actieve vormen:
In supplementen (voornamelijk de B-vitaminen) kunnen stoffen voorkomen in hun actieve of inactieve vorm. Het lichaam zet de inactieve vorm om in een actieve vorm om beter te kunnen worden opgenomen in het lichaam. Bij bepaalde personen loopt dat proces niet altijd even vlot. Supplementen waarvan de voedingsstoffen in hun actieve vormen voorkomen worden daarom ook beter opgenomen. Belangrijke B-vitaminen zijn onder andere:
. vitamine B6, pyridoxine, pyridoxal-5-fosfaat;
. vitamine B9, foliumzuur, 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF);
. vitamine B12, cyanocobalamine & methylcobalamine.

TIP 2: Kijk altijd naar de samenstelling van het voedingssupplement
Een supplement bestaat in vele gevallen uit verschillende stoffen. Deze stoffen kunnen mekaar versterken of tegenwerken. Voor de duidelijkheid sommen we de belangrijkste even op.

. Omega 3, 6, 9-vetzuren (+ vitamine E): omega 3-vetzuren (alfa-linoleenzuur, EPA, DHA) zijn onverzadigde vetzuren en hebben een heel positieve invloed op ons lichaam. Onverzadigde vetzuren zijn chemisch reactief en verdragen moeilijk zuurstof, licht en warmte. Let daarom altijd op het etiket en kijk of er vitamine E toegevoegd is om oxidatie te voorkomen. Dat geldt ook voor de omega 6-vetzuren of de combinatie van omega 3, 6, 9-vetzuren.

. IJzer (+ vitamine C & koper): heel wat mensen, waaronder vegetariërs, veganisten, sommige vrouwen (door de menstruatie), hebben een tekort aan ijzer. Een supplement van ijzer met toevoeging van vitamine C verhoogt de opname van ijzer. Ook het toevoegen van koper aan een ijzersupplement is een meerwaarde; koper mobiliseert de ijzervoorraad uit de lever. Daarenboven kan een langdurige ijzerinname de koperstatus in de bloedspiegel verlagen.

. Vitamine C: vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is beschikbaar in tabletten, zuigtabletten, poeder, onder een vertraagde afgiftevorm, enz. De gebufferde vormen, waarbij het ascorbinezuur gebonden is met mineralen zoals calcium, magnesium, natrium of kalium, genieten duidelijk onze voorkeur. De opneembaarheid en de werking van vitamine C worden tevens versterkt indien bioflavonoïden werden toegevoegd.

. Vitamine E: bekijk het etiket van een vitamine E-supplement en let erop dat de tocoferolen in hun natuurlijke vorm voorkomen; de D-vorm is een natuurlijke vorm (bijv. D-alfa-vormen), de DL- vorm is een synthetische vorm. Aangezien vitamine E een complex van tocoferolen en tocotriënolen is, raden wij ook de producten met tocotriënolen (-alfa, -beta, -gamma en -delta) aan.

. Vitamine A: neem altijd carotenoïden zoals alfacaroteen, bètacaroteen en bètacryptoxanthine. Dat zijn provitamine A-carotenoïden die in het lichaam in vitamine A worden omgezet. Omdat het lichaam nooit meer carotenoïden met een provitamine A-activiteit omzet dan nodig, beschermt het zichzelf tegen een vitamine A-overdosering. Vandaar dat carotenoïden veiliger zijn dan vitamine A.

. Probiotica (+ F.O.S.): ons darmstelsel speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem en bevat meestal goede darmbacteriën, bifidobacteriën of lactobacillen. Bij veel mensen raakt de darmflora onder invloed van diverse factoren verstoord.

Probiotica bieden een gezonde oplossing om uw darmflora te herstellen. Probiotica waarbij een prebioticum zoals F.O.S is toegevoegd biedt een extra meerwaarde. F.O.S is een voedingsstof die de goede darmbacteriën voedt. Met behulp van prebiotica maken probiotica bioactieve stoffen aan. Deze stoffen stimuleren de groei van lactobacillen en bifidobacteriën.

Gewone probiotica worden het best ingenomen na de maaltijd omdat de zuurtegraad van de maag dan lager is en een capsule daardoor ongeschonden in de darm kan terechtkomen.

. Curcuma: bij het gebruik van een curcumasupplement houdt u best volgende zaken in het oog.
Curcuma bevat de actieve stof curcumine. Kijk in een curcumasupplement altijd naar het percentage van het aanwezige curcumine. Een curcuma-extract met een hoog curcuminegehalte van ongeveer 70 tot 90% heeft duidelijk een betere werking.

Kijk ook altijd of het curcumasupplement zwarte peper bevat. De aanwezigheid van zwarte peper verbetert de opneembaarheid van curcuma aanzienlijk.

Neem curcuma, omdat het een vetoplosbare stof is, ook altijd tijdens de maaltijd in; curcuma kan perfect worden gecombineerd met gezonde vetten (olijfolie, lijnzaadolie, …).

. Fytonutriënten: bij plantenextracten is het heel belangrijk dat het om gestandaardiseerde extracten gaat. De standaardisatie wordt meestal op het etiket vermeld in percentages. Bijvoorbeeld, curcuma, % curcumine; ashwagandha, % withanolides; harpago, % harpagosides; rode rijst, % monacoline K.

TIP 3: Zorg voor een optimale dosering
Afhankelijk van het type klacht is het belangrijk dat u van een bepaalde voedingsstof de juiste hoeveelheid inneemt. Te lage doseringen kunnen ervoor zorgen dat het product niet de gewenste resultaten oplevert. Ieder persoon is uniek en kan andere behoeften hebben bepaald door zowel interne als externe factoren. Lichaamsconstitutie, leeftijd, medicatiegebruik, roken, alcohol, stress, sportiviteit, voedingsgewoonte, klimaat, enz. bepalen mee hoeveel u van een bepaald voedingssupplement moet innemen. Neem daarom bij twijfel contact op met uw (orthomoleculaire) arts, uw therapeut of met ons om hier meer inzicht in te verkrijgen.

TIP 4: Zorg voor een gepast opnametijdstip
Ook het tijdstip van inname, voor, tijdens of na de maaltijd, heeft een invloed op de mate waarop een voedingssupplement wordt opgenomen (biobeschikbaarheid) en werkzaam is in uw lichaam. Enkele voorbeelden:
. vetoplosbare vitaminen A-D-E-K, tijdens de maaltijd;
. essentiële vetzuren (omega 3-6-7-9), tijdens de maaltijd;
. enzymen, tijdens de maaltijd (spijsverteringsbevorderend) of weg van de maaltijd (ontstekingsremmend);
. multivitaminen, tijdens de maaltijd (stimuleert de opneembaarheid van de aanwezige vetoplosbare vitaminen);
. aminozuren, niet innemen met melk, best op een lege maag;
. curcuma, tijdens de maaltijd;
. Q-10, tijdens de maaltijd.

TIP 5: Controleer altijd of het supplement voorzien is van een NUT-, PL- OF AS-nummer
Ieder voedingssupplement dat op de Belgische markt wordt verhandeld moet voorzien zijn van een NUT-nummer. Dat nummer wordt voorzien door het ministerie van Volksgezondheid. De aanwezigheid van een NUT-nummer op de verpakking betekent dat de inhoud, de hoeveelheid ingrediënten en de veiligheid van het product werden gecontroleerd. Ga dus altijd na of het product voorzien is van een NUT-nummer. Volgens het type stof wordt ook een andere code toegekend:
. nutriënten (vitaminen en mineralen), NUT-nummer;
. planten, PL-nummer;
. alle andere stoffen, AS-nummer.

EXTRA TIP: Zorg voor een goede maagfunctie en een optimale darmflora
Deze tip geldt niet enkel bij het gebruik van voedingssupplementen maar ook voor alle voedingsstoffen die u inneemt. Zorg ervoor dat uw maagdarmstelsel in een optimale conditie verkeert. Een goed werkende spijsvertering zorgt er immers voor dat alle voedingsstoffen prima worden opgenomen. Uw spijsvertering kan daarenboven worden gestimuleerd door een gezond voedingspatroon. Prebiotica en probiotica kunnen uw darmflora stimuleren en betaïne kan helpen bij te weinig maagzuur. Broccoli kan een teveel aan maagzuur neutraliseren en spijsverteringsenzymen kunnen zorgen voor de afbraak van eiwitten proteolytische enzymen), koolhydraten (amyolitische enzymen) en vetten (lipolitische enzymen).

Bron: Deba Pharma, 2016.

Veel succes en deel uw ervaringen ... uw mening wordt ook door ons erg gewaardeerd!


Wij gebruiken cookies om onze website beter af te stemmen op uw voorkeur. Dat surft gemakkelijker. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Professioneel advies en snelle levering ... Ontvang 5 % extra korting bij aankoop vanaf € 100 ... Gratis levering in België vanaf € 55 ... Veilig winkelen en geen extra kosten Verbergen