Wat is het beste plantaardige (vegan) proteïne poeder?

Wat is het beste plantaardige (vegan) proteïne poeder?

Eiwitten, ook wel bekend als proteïne, zijn essentiële bouwstoffen en onmisbaar voor het lichaam. Eiwit is net als koolhydraten en vet, een voedingsstof. Waarom zou je kiezen voor plantaardige eiwitten of je voeding aanvullen met vegan protein powder? Wij geven het antwoord.

Wat zijn aminozuren?
Een eiwit is opgebouwd uit verschillende stoffen die we aminozuren noemen. In totaal zijn er 22 aminozuren waarvan we 13 zelf kunnen aanmaken en 9 uit voeding moeten binnenkrijgen. De eiwitten die we via voeding binnenkrijgen worden in de maag door de spijsvertering omgezet naar de verschillende aminozuren die het lichaam nodig heeft.

We maken een onderverdeling tussen essentiële, niet-essentiële en semi-essentiële aminozuren. Er zijn 9 essentiële aminozuren, dit zijn aminozuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken en die we dus via voeding moeten binnenkrijgen. De andere 13 aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken en worden daarom niet-essentiële aminozuren genoemd. Van 13 niet-essentiële aminozuren zijn er 6 die het lichaam in sommige situaties niet zelf kan aanmaken (bij ziekte of aandoening) en die we dan ook via voeding moet binnenkrijgen. Deze aminozuren worden daarom semi-essentiële aminozuren genoemd.

Waarom heb je eiwitten nodig?
Voor iedereen is het binnenkrijgen van voldoende eiwitten essentieel. Eiwitten zijn namelijk van belang voor een tal van functies in het lichaam.
. Eiwitten helpen bij het herstel en de opbouw van lichaamscellen.
. Eiwitten spelen een rol bij de transport van diverse stoffen in het bloed en lichaamscellen. Zo zorgen eiwitten voor de transport van zuurstof via het bloed naar de spieren.
. Eiwitten helpen de spijsvertering en het afweermechanisme.
. Eiwitten bevorderen de spieropbouw en herstel van de spieren.
. Bij een tekort aan energie zet je lichaam aminozuren om in glucose dat je lichaam gebruikt als brandstof.

Plantaardige of dierlijke eiwitten?
Eiwitten krijg je binnen via dierlijke of plantaardige voeding. Deze eiwitten zijn echter niet hetzelfde. De hoeveelheid en het soort aminozuur verschilt per eiwitbron. De eiwitten die we uit dierlijke voeding halen zoals uit vlees, vis, eieren of zuivel, lijken het meeste op de eiwitten die in je lichaam voorkomt. Ze bevatten de essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Daarnaast worden dierlijke producten ook beter verteerd. Plantaardige eiwitten (vegan eiwit) zoals uit bonen, linzen of noten missen vaak één of meerdere van deze aminozuren en worden slechter verteerd.

Plantaardige producten bevatten dus vaak niet alle essentiële eiwitten die het lichaam nodig heeft. Daarom is het voor mensen die geen vlees eten zoals vegetariërs of veganisten extra belangrijk om gevarieerd te eten. Combineer verschillende soorten plantaardige producten zodat je alle aminozuren binnenkrijgt die je nodig hebt.

Kijk dus altijd naar de verteerbaarheid en het aminozuurgehalte van eiwitten. Dierlijke eiwitten hebben een verteerbaarheid van 90 tot 99 %. Plantaardige eiwitten hebben een verteerbaarheid van 70 tot 90 %. Plantaardige eiwitten bevatten vaak niet alle essentiële eiwitten, dierlijke eiwitten wel.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?
Dagelijks heb je ongeveer 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilogram, dan komt dat neer op 56 gram eiwitten per dag. Als vegetariër of veganist heb je behoefte aan 20 tot 30 % meer eiwitten. Dit komt dus omdat plantaardige eiwitten minder goed verteren en niet alle aminozuren bevatten. Je hebt bij 70 kilo 76,2 gram eiwitten per dag nodig hebben.

Waarom kiezen voor plantaardige eiwitten?
Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat het eten van dierlijke producten niet altijd de beste keuze is voor mens en dier (en milieu). Terwijl het vroeger vooral ging om het dierenleed, is het nu duidelijk dat het eten van dierlijke producten veel meer impact heeft.
. Milieu: De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen (methaan en CO2). Daarnaast geeft de Verenigde Naties aan dat vleesproductie de tweede grootste veroorzaker van alle milieuproblemen is. Hierbij moet je denken aan bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling en aantasting van de biodiversiteit.
. Waterverspilling: Daarnaast bespaar je door een biefstuk te laten staan, meer water dan wanneer je 6 maanden niet doucht. Hiermee kunnen we het watertekort in en buiten Nederland terugdringen.

Wat zijn plantaardige eiwitten?
Plantaardige eiwitten krijg je binnen door het eten van eiwitrijk plantaardig voedsel zoals linzen, sojabonen, kikkererwten, hennepzaad of quinoa. Wil je graag naast je dagelijkse voeding je eiwitinname verhogen? Dan kan je kiezen voor vegan protein shakes. Dit doe je door plantaardige eiwitten in de vorm van poeder te mixen met yoghurt, kwark of een drank naar keuze.

Wie heeft eiwitten nodig?
Vaak hoor je sporters of mensen die op dieet zijn over het innemen van eiwitten. Eiwitten zijn echter van belang voor iedereen. In sommige situaties kan het aan te raden zijn om wat extra proteïne binnen te krijgen.
. Tijdens het ouder worden
: De hoeveelheid spiermassa en spierkracht neemt langzaam af naarmate we ouder worden. Dit proces begint al vanaf 30 jaar. Dit heeft vooral te maken met hormonale veranderingen, minder beweging en verminderde eiwitsynthese. Het lichaam gaat minder efficiënt om met de opbouw van spiercellen naarmate we ouder worden.
. Sporters: 
Na het sporten ontstaat vaak spierpijn, doordat er tijdens het belasten allemaal kleine scheurtjes in je spieren ontstaan. Je lichaam probeert deze scheurtjes weer te herstellen en wordt er extra spiermassa aangemaakt zodat je de volgende keer de inspanning beter aankunt. Eiwitten helpen je spieren sneller herstellen.
. Bij het volgen van een dieet: 
Bij het afvallen eet je minder dan normaal. Dit betekent dat je ook minder eiwitten binnenkrijgt uit de voeding. Maar eiwitten heeft ons lichaam nodig om botten en spieren te onderhouden. Zorg dat je bij het volgen van een dieet daarom voldoende eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zorgen ervoor dat er minder snel spierweefsel wordt afgebroken. Ook worden eiwitten langzamer opgenomen dan koolhydraten en vetten en zorgen langer voor een verzadigd gevoel.
. Vegetariërs en veganisten
: Steeds meer mensen eten geen vlees of stappen over op een vegan lifestyle. Dat betekent dat je meer plantaardige eiwitten moet eten om aan voldoende eiwitten te komen. Zoals we hierboven hebben uitgelegd zijn de eiwitten uit dierlijke voeding van hogere kwaliteit en heb je als vegetariër of veganist een hogere behoefte aan plantaardige eiwitten.

Vegan proteïne poeder?
Omdat er tegenwoordig zoveel mensen op zoek zijn naar vegan eiwitten, zijn er verschillende vegan proteïne poeders, vegan eiwitshakes en vegan bars verkrijgbaar. Vegan proteïne is geschikt voor iedereen. Je hoeft dus geen vegetariër of veganist te zijn voor het eten van vegan eiwitten. Vegan eiwitten zijn geschikt voor iedereen, jong, oud, sporter, tijdens het afslanken maar ook ideaal voor mensen met een lactose-intolerantie.

Waarom kiezen voor vegan proteine poeder?
Vegan proteine poeders zijn gemaakt op basis van plantaardige eiwitten uit soja, rijst, pompoen, hennep of erwt. Dit zijn bronnen met een redelijk hoog aminozuurprofiel waardoor je toch voldoende eiwitten binnenkrijgt als je bijvoorbeeld zelf weinig tot geen vlees eet.

Wat is de beste vegan protein powder?
Er zijn veel soorten vegan eiwitpoeders verkrijgbaar. Maar welke is het beste? Wij zetten de beste vegan eiwitten voor je op een rij.

Soja eiwit
Vegan protein soy zijn eiwitten die gewonnen wordt uit soja bonen. Sojaboon is een peulvrucht, wat door de grote hoeveelheid eiwitten goed past in een plantaardig dieet. Soja heeft een compleet aminozuurprofiel en is hierdoor vergelijkbaar met dierlijke eiwitten zoals whey-eiwit afkomstig van koeienmelk. Het is bijvoorbeeld rijk aan de aminozuren glutamine en arginine. Het wordt daarom gezien als een goed plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitten. Naast eiwitten bevat soja onverzadigde vetzuren, ijzer, vitamine B1 en het heeft een laag vetgehalte. Purasana Vegan Soja Proteïne verrijkt met baobab en vanille bevat 70 % eiwitten en 23 gram eiwitten per portie.

Erwt eiwit
Als je op zoek bent naar plantaardig eiwit en lactose of soja wilt vermijden, dan is erwteiwit een goed alternatief. Ook erwten zijn dus een goede bron van eiwitten. In vergelijking met whey proteïne wordt pea protein wel een stuk langzamer verteerd. Het voordeel is dan weer dat je lichaam langer over de bouwstoffen beschikt. Purasana Vegan Erwt Proteïne Natuur bevat 80 % eiwitten en 27 gram eiwitten per portie.

Rijst eiwit
Rijst bevat een hoog gehalte van het aminozuur leucine. Deze krijgt je lichaam alleen binnen via voeding en helpt mee aan spierherstel. De proteïne wordt geëxtraheerd uit de hele gekiemde bruine rijstkorrels. De rijst protein powder is zeer goed opneembaar en bestaat voor 80 % uit eiwitten. Purasana Vegan Rijst Proteïne Natuur bevat 27 gram eiwitten per portie en heeft een uitgebalanceerd aminozurenprofiel. Rijst proteine poeder is mild van smaak en wordt goed door het lichaam opgenomen.

Pompoen eiwit
Aan de binnenkant van een pompoen zitten eetbare pitten. De pitten bevatten antioxidanten, vitaminen, eiwitten en vetten. Purasana Vegan Proteïne Mix met o.a. pompoen bevat 58 % eiwitten en 19 gram eiwitten per portie.

Hennep eiwit
Hennep proteïne heeft een eiwitgehalte van 50 % en bevat weinig koolhydraten, vet en suikers. De pure henneppoeder heeft een fijne textuur en een nootachtige smaak. Gepelde hennepzaden ondergaan een koude persing. Daarna worden ze vermalen tot fijn Hennep protein powder. Hennep protein poeder heeft een lekker nootachtige smaak en is ook goed te mixen met yoghurt of kwark. Een portie Purasana Vegan Hennep Proteïne Natuur bevat 17 gram eiwitten.

Met dank aan PurasanaWij gebruiken cookies om onze website beter af te stemmen op uw voorkeur. Dat surft gemakkelijker. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Professioneel advies en snelle levering ... Ontvang 5 % extra korting bij aankoop vanaf € 100 ... Gratis levering in België vanaf € 55 ... Veilig winkelen en geen extra kosten Verbergen