Hebben kinderen een vitamine D-supplement nodig?

Onderzoekers toonden aan dat bij een groot aantal kinderen een vitamine D-tekort aanwezig is. Tijdens de wintermaanden vertoonden 30 % van gehospitaliseerde kinderen tussen 6 en 46 maanden een ernstig vitamine D-tekort. In een recente Vlaamse studie van kinderen tussen 4 en 11 jaar werd bij meer dan 50 % een tekort aan vitamine D vastgesteld.

Wat zijn de oorzaken van een vitamine D-tekort?
Tekort aan vitaminen tijdens de zwangerschap.
Vroegtijdige geboorte.
Ontoereikend gehalte aan vitamine D in moedermelk.
Onvoldoende directe blootstelling van de huid aan zonlicht (bij zuigelingen onder de 12 maanden wordt dit immers ontraden).
Donkere huidskleur (bemoeilijkt de aanmaak van vitamine D).
Onvoldoende zonlicht tijdens de wintermaanden (aanmaak en opstapeling van vitamine D tijdens de zomer is niet genoeg om de winter te kunnen overbruggen).
Luchtverontreiniging en bewolking (bemoeilijken de blootstelling aan zonlicht).
Slechte voedingsgewoonten (vitamine D zit in vette vis en in minder mate in vlees en eieren).
Vegetarische, veganistische en macrobiotische voedingsgewoonten.

Wat zijn de gevolgen van een vitamine D-tekort?
Een tekort aan vitamine D verstoort de opname van calcium waardoor de ontwikkeling van de botten in het gedrang komt, de lengtegroei vertraagt en de tandvorming (opbouw van het glazuur) moeilijk of gebrekkig verloopt met cariës tot gevolg.
Vooral bij zuigelingen en jonge kinderen verhoogt een vitamine D-tekort de vatbaarheid voor luchtwegeninfectie, stuipen en apnoe (ademhalingsstilstand tijdens de slaap).
Op latere leeftijd bestaat door een langdurig vitamine D-tekort meer kans op skeletafwijkingen (kromme en broze beenderen), vertraagde motorische ontwikkeling, verminderde weerstand en fluitende ademhaling.

Hoe kunnen we een vitamine D-tekort verhelpen?
Kind & Gezin en de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde bevelen aan alle kinderen vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 6 jaar dagelijks, gans het jaar door, 400 IE (Internationale Eenheden) vitamine D toe te dienen onafhankelijk van het soort melkvoeding (borst- of flessenvoeding) en de vitamine D-inname van de moeder voor en na de geboorte.
Daarenboven raden gezondheidsspecialisten een supplement van 400 tot 600 IE (of meer) aan voor adolescenten tot 18 jaar.
Bij kinderen met een donkere huidskleur wordt 600 IE per dag aanbevolen.
Bij zieke kinderen, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, spijsverteringsproblemen en vegetarische, veganistische en macrobiotische voedingsgewoonten wordt door vele gezondheidsinstanties zelfs een hogere dosis tot 1000 IE en meer aanbevolen.
Een vitamine D-monopreparaat van cholecalciferol (vitamine D3) geniet hierbij de voorkeur.

Veel succes en deel uw ervaringen ... uw mening wordt ook door ons erg gewaardeerd!

Wij gebruiken cookies om onze website beter af te stemmen op uw voorkeur. Dat surft gemakkelijker. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Professioneel advies en snelle levering ... Ontvang 5 % extra korting bij aankoop vanaf € 100 ... Gratis levering in België vanaf € 55 ... Veilig winkelen en geen extra kosten Verbergen