Kunnen voedingssupplementen nog worden gebruikt na de houdbaarheidsdatum?

Van voedingssupplementen is het niet erg duidelijk hoelang ze kunnen worden bewaard of hoelang ze hun werkzaamheid behouden.

De aangegeven houdbaarheidsdatum is dan ook meestal in de vorm van een ‘Best voor …’ of 'Houdbaar tot.. ’-vermelding. Hierdoor wordt de aanwezigheid en de werkzaamheid van de ingrediënten gegarandeerd gedurende twee tot drie jaar (afhankelijk van het product) na de productiedatum. Bij een optimale bewaring vermindert de kwaliteit dus niet bij het naderen van de houdbaarheidsdatum.

Bewaar voedingssupplementen steeds, ook na het openen, in de originele verpakking, droog en donker, op kamertemperatuur (niet in de badkamer) en zet ze niet in de koelkast tenzij het zo wordt aangegeven. Hoewel koel en donker, is een koelkast toch niet de aangewezen plaats om supplementen te bewaren. Na het openen van een, in de koelkast bewaarde, verpakking zal warmere lucht in de pot terechtkomen. Eenmaal terug in de koelkast, zal uit de warme lucht door condensatie vocht neerslaan. Het vochtig worden van tabletten of capsules wordt daardoor sterk vergroot met kwaliteitsverlies tot gevolg.

Bij een optimale bewaring kan verder nog onderscheid worden gemaakt tussen:


1. Aminozuren
Aminozuren verliezen hun werkzaamheid heel langzaam waardoor ze gerust nog één tot twee jaar na de houdbaarheidsdatum kunnen worden gebruikt.

2. Enzymen
Enzymen kunnen tot één jaar na de houdbaarheidsdatum worden ingenomen.

3. Kruidensupplementen
Voedingssupplementen op basis van gedroogde planten kunnen, mits goed bewaard, tenminste drie tot vier jaar worden gebruikt. Daarna gaat hun kwaliteit er beetje bij beetje op achteruit waardoor de werkzaamheid vermindert.

4. Probiotica
Probiotica bevatten levende organismen en zijn daarom kwetsbaar. Meestal moeten ze in de koelkast worden bewaard. Na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden ze best niet meer gebruikt.

5. Visolie, andere oliën en voedingsstoffen opgelost in vloeistoffen
Deze producten zijn erg delicaat om te bewaren. Vaak moeten ze gekoeld, of op zijn minst op een koele en donkere plaats, worden bewaard. Enkele maanden na de houdbaarheidsdatum mogen ze niet meer worden gebruikt.

6. Vitaminen, antioxidanten en mineralen
Vitaminen, antioxidanten en mineralen bezitten een optimale werking tot aan de houdbaarheidsdatum. Daarna vermindert de kwaliteit redelijk snel.

Tip 1
Gebruik geen supplementen waarvan de geur of kleur is gewijzigd.

Tip 2
Bestel alleen voedingssupplementen die gegarandeerd voldoen aan de volgende hoge kwaliteitsvoorwaarden:
. het gebruik van zuivere, veilige, goed opneembare en hypoallergene grondstoffen overeenkomstig GMP- en HACCP-kwaliteitsnormen,
. afgeleverd met CNK (uniek identificatienummer op elke verpakking in België) en
. analysecertificaten overeenkomstig de Belgische wetgeving (op aanvraag).

Veel succes en deel uw ervaringen ... uw mening wordt ook door ons erg gewaardeerd!

Wij gebruiken cookies om onze website beter af te stemmen op uw voorkeur. Dat surft gemakkelijker. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Professioneel advies en snelle levering ... Ontvang 5 % extra korting bij aankoop vanaf € 100 ... Gratis levering in België vanaf € 55 ... Veilig winkelen en geen extra kosten Verbergen