Propolis tegen SARS-CoV-2 infectie en COVID-19
- Geplaatst op
- Door Dirk Vanneste
- Geplaatst in Coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2, Virussen

Propolis en zijn potentieel tegen SARS-CoV-2 infectiemechanismen en de COVID-19 ziekte - Propolis tegen SARS-CoV-2 infectie en COVID-19
Abstract
Propolis, een harsachtig materiaal dat door honingbijen wordt geproduceerd uit plantaardige exsudaten, wordt al lang gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde en wordt op grote schaal geconsumeerd als een hulpmiddel voor de gezondheid en als een stimulans voor het immuunsysteem. De COVID-19 pandemie heeft wereldwijd opnieuw de belangstelling voor propolisproducten aangewakkerd; gelukkig zijn verschillende aspecten van het SARS-CoV-2-infectiemechanisme potentiële doelwitten voor propolisverbindingen. Het binnendringen van SARS-CoV-2 in de gastheercellen wordt gekenmerkt door een virale spike-eiwitinteractie met cellulair angiotensine-converterend enzym 2 (ACE2) en serine-protease TMPRSS2. Dit mechanisme omvat PAK1 overexpressie, een kinase die coronavirus-geïnduceerde longontsteking, fibrose en onderdrukking van het immuunsysteem bemiddelt. Propoliscomponenten hebben een remmende werking op de ACE2, TMPRSS2 en PAK1 signaalwegen; bovendien is in vitro en in vivo antivirale activiteit aangetoond. In preklinische studies heeft propolis de immunoregulatie van pro-inflammatoire cytokines bevorderd, met inbegrip van de vermindering van IL-6, IL-1 beta en TNF-α. Deze immunoregulatie omvat monocyten en macrofagen, evenals Jak2/STAT3, NF-kB, en ontstekingswegen, waardoor het risico op het cytokinestormsyndroom, een belangrijke sterftefactor in de gevorderde COVID-19 ziekte, wordt verminderd. Propolis is tevens veelbelovend als hulpmiddel bij de behandeling van verschillende van de comorbiditeiten die bijzonder gevaarlijk zijn bij COVID-19 patiënten, met inbegrip van ademhalingsaandoeningen, hypertensie, diabetes en kanker. Gestandaardiseerde propolis-producten met consistente bioactieve eigenschappen zijn nu beschikbaar. Gezien de huidige noodsituatie als gevolg van de COVID-19 pandemie en de beperkte therapeutische opties, wordt propolis gepresenteerd als een veelbelovende en relevante therapeutische optie die veilig en gemakkelijk oraal toe te dienen is en direct beschikbaar is als een natuurlijk supplement en functioneel voedsel.
Propolis and its potential against SARS-CoV-2 infection mechanisms and COVID-19 disease: Running title: Propolis against SARS-CoV-2 infection and COVID-19
Andresa Aparecida Berretta, Marcelo Augusto Duarte Silveira, Jos´e Manuel C´ondor Capcha, David De Jong
Available online 17 August 2020: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332220308155