Natuurlijke epigenetica voor levensverwachting, levenskwaliteit, immuniteit en energie - Mitochondriale biogenese

Natuurlijke epigenetica voor levensverwachting, levenskwaliteit, immuniteit en energie - Mitochondriale biogenese

Epigenetische veranderingen door voeding en omgevingsfactoren om fit en gezond en jong ouder te worden volgens de bevindingen van Dr. Sinclair David, autoriteit in Healthy Aging aan de Harvard universiteit, zijn geen utopie. Lang en vlug kunnen fietsen, grote wandelingen maken, in de tuin werken, uw geliefkoosde hobby blijven beoefenen, autorijden, fit zijn tot op hoge leeftijd,… het is mogelijk. De biologische aftakeling bij de mens begint vanaf 40 jaar, maar verschilt van persoon tot persoon. Oude cellen met DNA-schade moeten zo vlug mogelijk vervangen worden zodat ze de naburige cellen niet kunnen ontregelen of negatief beïnvloeden. Actieve stoffen zoals resveratrol, quercetine en fisetine zijn nodig om oude cellen uit het lichaam te verwijderen en de vorming van nieuwe cellen te ondersteunen. Vitamine B2 (FADH), vitamine B3 (NADH), Q10 (UQH) en vitamine B12 (cytochroom c) zijn basisstoffen voor een optimale celademhaling of mitochondriale ATP-energielevering. (Wesselink 2019)

Belangrijke nutriënten voor de biogenese van mitochondriën

VITAMINE C (Bianchelli 2020)
Vitamine C is een sterk antioxidant en beschermt tegen vrije radicalen. Vitamine C ondersteunt de natuurlijke weerstand door de witte bloedcellen te activeren. Vitamine C verbetert de opname van resveratrol en quercetine. Vitamine C heeft een kort halfleven en kan zijn agressieve vrije radicalen afgeven aan quercetine, een flavonoïde met een lang halfleven, zodat vitamine C geen pro-oxidant kan worden en schade kan veroorzaken. Ouderen hebben een verhoogde behoefte aan vitamine C.

RESVERATROL (Berman 2017, Gianchecci 2020, Malaguarnera 2019, Tiantian 2021)
De natuurlijke vorm is het trans-isomeer uit Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop). Resveratrol is een van de sterkste antioxidanten uit het plantenrijk samen met EGCG uit de groene thee. Resveratrol zorgt na enkele maanden voor een calorierestrictie tot 15%, beschermt het hart en de bloedvaten, onderhoudt de celvernieuwing, ondersteunt de immuniteit en de energielevering, elimineert afvalstoffen en zorgt voor de belangrijke homeostase (evenwicht) in het lichaam. Resveratrol, quercitine en fisetine stimuleren de sirtuïnen, proteïnen die in verband gebracht worden met een langere levensverwachting.

QUERCETINE (Ahmed 2020, Gaber 2020, Ulusoy 2019, Gureev 2019, Yang 2008, Davis 2010)
Quercetine is een flavonol en behoort tot de familie van de flavonoïden. Het is vooral aanwezig in de schil van ajuinen en ondersteunt de werking en opname van vitamine C. Het beschermt het hart en de bloedvaten en ondersteunt de natuurlijke weerstand. Quercetine is een sterk antioxidant, vermindert spierschade na inspanningen, verhoogt de VO2max, vermindert allergie en versterkt de mitochondriale biogenese. Quercetine verhoogt de opname van vitamine D, zink en resveratrol en ruimt oude cellen op door de autofagie te bevorderen. Quercitine en resveratrol verhogen de afbraak van vetcellen en stimuleren samen met fisetine en NADH de levensverlengende sirtuïnen, die de telomeren beschermen.

NADH (Navas 2020)
Nicotine-adenosine-dinucleotide is de actieve vorm van vitamine B3 die de belangrijkste factor is in de energielevering, de ATP-productie via de celademhaling die gebeurt in de mitochondriën. NADH is ook nodig voor de verbranding van koolhydraten, eiwitten en vetten. NADH is een cofactor die speciale proteïnen (SIRTs) nodig hebben om hun functie goed te kunnen uitoefenen en een efficiënte celvernieuwing te ondersteunen. De productie van NADH vermindert sterk bij het ouder worden en een tekort leidt tot afname van de lichaamsfuncties. Quercitine, vitamine C en NADH zijn nodig om het gluthation (leverdetoxificatie) enzym effectief te laten werken.

N-ACETYL-CYSTEINE (Aldini 2018, Wu 2014)
N-acetyl-cysteïne of NAC is een sterk antioxidant, vermindert de Reactive Oxygen Species (ROS) in de weefsels, vermindert glycatie (samenklitting van suikers en eiwitten die lichaamsfuncties blokkeren bij veroudering), beschermt het longslijmvlies en maakt slijmen los. L-cysteïne is een directe voorloper van gluthation, een enzym die toxische stoffen elimineert uit het lichaam via de leverdetoxificatie. N-acetyl-cysteïne recycleert op zijn beurt geoxideerde vitamine C en quercetine. Cysteïne zorgt voor een goede huid- en haargroei. NAC is als donor van zwavelgroepen gunstig voor de uithouding omwille van een snel herstel van spierweefsel. NAC ondersteunt fisetine in de opruiming van oude cellen.

COENZYM Q10 (Mortensen 2019, Neergheen 2017)
Q10 neemt deel aan de celademhaling en is een belangrijke factor in onze energielevering. Q10 is een krachtig antioxidant en voorkomt lipidenperoxidatie in de celmembranen. Q10 ondersteunt het hart, het zenuwstelsel en de spierwerking omdat deze lichaamsfuncties veel energie nodig hebben. Vanaf 70 jaar vermindert het gehalte aan coenzym Q10 in ons lichaam met ongeveer de helft. Q10 remt significant het verouderingsproces en verbetert de levenskwaliteit van ouderen.

BIOFLAVONOIDEN (Hosseinzade 2019, Yousefzadeh 2018)
Flavonoïden zoals hesperidine en fisetine zijn de kleurstoffen van geel-groen-rood in planten, groenten en fruit. Ze beschermen de plant tegen schadelijke UV-straling, oxidatie, hitte en predatoren. Ze zijn nodig om de opname van vitamine C te verbeteren, ze beschermen tegen oxidatieve stress en verstevigen het hart, de bloedvaten en de haarvaatjes (capillairen) tegen permeabiliteit of doorlaatbaarheid van ongewenste stoffen (vitamine P). Vitamine C en bioflavonoïden verhogen de opname en werking van resveratrol en quercetine. Fisetine is na quercetine de sterkste flavonoïde die oude, senescente cellen kan opruimen. Zowel fisetine, quercetine en resveratrol kunnen door de bloedhersenbarrière en verbeteren de communicatie in de hippocampus, de energietoevoer en het geheugen.

DIMETHYL-GLYCINE (Kendall 2019)
DMG of vitamine B15 bezit 2 methylgroepen die nodig zijn in zowat alle belangrijke metabole reacties voor een goede mentale en fysieke gezondheid. B15 ondersteunt de natuurlijke immuniteit, het cardiovasculair systeem, de werking van proteïnen (enzymen), de methylering van genen, de geheugenfunctie en de energielevering. DMG speelt een belangrijke rol in de weerstand tegen chronische stress. Glycine is een aminozuur nodig voor concentratie, een goede geheugenwerking en ondersteunt de productie van nucleïnezuren, galzouten, creatinefosfaat en kraakbeen.

BIOTINE (Mock 2017)
Biotine speelt een rol in het vetzuur en eiwitmetabolisme en draagt bij aan de stabiliteit en goede transmissie (prikkeloverdracht) van de zenuwen. Biotine is belangrijk voor een gezonde huid, haar en nagels. Biotine werkt samen met vitamine B12 en pantotheenzuur tegen het grijs worden van het haar. Biotine draagt samen met vitamine D bij aan de stabiliteit van de celhernieuwing (DNA reproductie).

VITAMINE B2 (Suwannasom 2020)
B2 is in de vorm van FAD een factor die nodig is in de energielevering van de mitochondriën samen met NADH en coenzym Q10. Vitamine B2 is nodig voor de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Riboflavine is essentieel voor een normale groei, voor fysieke en mentale inspanningen en voor het algemeen welzijn. Het vitamine ondersteunt een normale bloedruk.

VITAMINE B5 (Gregory 2017)
Vitamine B5 of pantotheenzuur is een voorloper van acetylcoenzym-A nodig voor de energieproductie in de cyclus van Krebs bij de verbranding van vetten en koolhydraten. Het ondersteunt de synthese van hemoglobine die zuurstof transporteert en van acetylcholine, een neurotransmitter voor een goede geheugenfunctie. B5 ondersteunt de bijnieren bij de productie van cortisol in geval van chronische stress. Acetyl-cysteïne is nodig om pantotheenzuur om te zetten in de actieve vorm panthetine.

VITAMINE B12 (Laird 2018)
B12 of de natuurlijke vorm methylcobalamine speelt een rol in de verbranding van vetzuren en eiwitten. Het is belangrijk voor een normale ontwikkeling van de myeline van de zenuwen en de rode bloedcellen in het beenmerg. B12 moet zich binden aan de intrinsieke factor in de maag om opgenomen te worden. De structuur van B12 is vergelijkbaar met deze van chlorofyl en cytochroom c (porfyrine ring), die ook een belangrijke rol speelt in de energieproductie via de celademhaling.

VITAMINE D (Van Pottelbergh 2012)
Vitamine D of de zonnevitamine is een vetoplosbaar vitamine die noodzakelijk is in vele processen zoals regeling van de immuni- teit, stabiliteit van de celdeling, versteviging van de botten, ontwikkeling en groei, spiercontractie, zwangerschap, enz. Sceptische wetenschappers geven toe dat covid-19 een ernstiger verloop kent bij gebrek aan vitamine D, zoals bij ouderen in zorgtehuizen en sedentaire personen die veel binnen zitten en geen buitenlucht zien. 87% van de 80-plussers heeft een tekort aan vitamine D (BELFRAIL studie).

ZINK (Ahmed 2020)
Zink is een van de belangrijkste mineralen in ons lichaam. Het speelt een rol in een 400-tal celdeling- en energieprocessen, het gezichts- en reukvermogen, de eiwitsynthese (spieropbouw), de hersenfunctie, de vruchtbaarheid van de man, de immuniteit, de pancreasfunctie, de gezondheid van haar en nagels, wondheling en is belangrijk voor de levensverwachting als cofactor van NADH. Zink verbetert de werking van NADH, quercetine en vitamine C.

SELENIUM (Rayman 2020)
Selenium is een antioxidant en bindt zware metalen. Het is essentieel voor de jodiumstofwisseling en de aanmaak van het schildklierhormoon. Selenium beschermt tegen ouderdom, houdt de spieren soepel, ondersteunt de weerstand, ondersteunt het hart en de bloedvaten en een gezonde prostaat. Vegetariërs, personen onder medicatie en ouderen hebben een laag seleniumgehalte.

CYCLODEXTRINES (Duarte 2015, Salehi 2018)
Resveratrol, quercetine en fisetine, drie belangrijke ingrediënten zijn moeilijk opneembaar door hun lipofiele eigenschappen. Daarom worden ze het best ingekapseld in natuurlijke cyclodextrines uit maïs die de actieve stoffen beschermen en de opname (biodisponibiliteit) tot 400x kunnen verhogen.

Een combinatie van het polyfenol resveratrol en de flavonoïden quercitine, fisetine en hesperidine kan de oude cellen uit het lichaam verwijderen en zorgt voor een gezonde celhernieuwing zodat de mitochondriale ATP-energieproductie optimaal verloopt. Ook wordt het cardiovasculair systeem beschermd en door een mild antistollingsvermogen en sterke antioxidantcapaciteit is het geschikt om secundaire gevolgen van ouderdom en vaccinatie te vermijden. Resveratrol verhindert immers de aanhechting van de spike proteïnen van covid-19 aan ACE2 receptoren en aan de endotheelcellen van de bloedvaten. (Ackerman 2020, Giordo 2021, Limanaqi 2020)

Invloed van vrije radicalen, stress en ouderdom op het energiemetabolisme 

Als ons lichaam teveel agressieve vrije radicalen moet verwerken zoals peroxynitriet (NO3-, waterstofperoxide (H2O2), benzopyreen, PAK, enz. en ons weerstandssysteem overbelast is door stress, medicatie, ontstekingen, ziekte of niet goed meer werkt door ouderdom, kan het DNA (de reproductiecode) van de cellen beschadigd worden. Het lichaam zet dan herstelmechanismen in gang om zich te beschermen en te overleven door oude, beschadigde cellen op te ruimen (PARP). Om oude cellen door nieuwe, gezonde cellen te vervangen is veel energie (ATP) nodig. ATP wordt geproduceerd in de energiecentrales van de cel (mitochondriën) (MITO) via de cyclus van Krebs. Bij metabole stress staat de energieproductie onder druk en moet deze opgevoerd worden. Bepaalde nutriënten kunnen de mitochondriën ondersteunen bij het DNA-herstel, nl. NADH, zink, resveratrol en quercetine. Ook Q10, B2, B3, B5, B12 spelen een voorname rol als cofactoren. Quercetine en resveratrol stimuleren de sirtuïnes (SIRT), levensverlengende enzymen, om meer mitochondriën te produceren. Meer mitochondriën betekent meer ATP en meer energie om het herstelproces in de cellen en organen goed te laten verlopen. Ook de spieren, de hersenen, de zenuwen, die veel mitochondriën bevatten, kunnen de grotere beschikbare energievoorraad omzetten in betere prestaties.

ENERGIUM - 30 TABLETTEN ENERGIE EN VITALITEITBron: Soria Fyto Academy 2021Wij gebruiken cookies om onze website beter af te stemmen op uw voorkeur. Dat surft gemakkelijker. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Professioneel advies en snelle levering ... Ontvang 5 % extra korting bij aankoop vanaf € 100 ... Gratis levering in België vanaf € 49 ... Veilig winkelen en geen extra kosten Verbergen