NAC-suppletie bij paracetamolgebruik kan belangrijk zijn voor patiënten die langdurig aangewezen zijn op pijnstilling met paracetamol

NAC-suppletie bij paracetamolgebruik kan belangrijk zijn voor patiënten die langdurig aangewezen zijn op pijnstilling met paracetamol

Een onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) laat zien dat consumenten de risico’s van het gebruik van paracetamol onderschatten. De helft van de ondervraagden denkt meer te kunnen slikken dan veilig is, waarmee zij het risico lopen op overdosering met leverbeschadiging als gevolg.

Van de zeshonderd respondenten die meededen aan het onderzoek van het IVM gebruikt 83 % paracetamol, waarvan bijna een vijfde dagelijks (1). Meer dan de helft van de respondenten geeft aan het gebruik van paracetamol veilig te vinden. Toch blijkt bij doorvragen dat 50 % meer paracetamol denkt te kunnen slikken dan veilig voor hen is.

Een veilige maximale dagdosering is 4 gram. Bij chronisch gebruik is dit 2,5 gram per dag.
Hogere doseringen paracetamol dan aanbevolen brengen het risico van zeer ernstige leverbeschadiging met zich mee. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) komen jaarlijks ruim 2500 meldingen van zorgverleners binnen over paracetamolvergiftiging. Zes gram kan al leverbeschadiging geven en na chronisch gebruik is bij 3 tot 4 gram per dag al leverschade gemeld.

Bij de afbraak van paracetamol in de lever wordt een toxische metaboliet gevormd die ontgift moet worden door glutathion. Levertoxiciteit ontstaat wanneer glutathion uitgeput raakt. N-acetylcysteïne (NAC) is het antidotum voor paracetamol-vergiftiging. NAC fungeert namelijk als precursor voor glutathion.

Franse onderzoekers van de Université Clermont Auvergne hebben laten zien dat paracetamol al in een therapeutische dosering een afname geeft van het glutathiongehalte in de lever (2).
De onderzoekers gaven 24 gezonde vrijwilligers vier dagen lang 4 gram paracetamol per dag (4 x 1 gram) in combinatie met NAC of met een placebo.
Na een wash-out periode van twee weken kregen de deelnemers die eerst placebo hadden gekregen de volgende vier dagen NAC bij de paracetamol en vice versa. Voor en na de vier onderzoeksdagen ondergingen de vrijwilligers een pijntest.
De glutathionspiegels bleven op hetzelfde niveau door suppletie met NAC, terwijl deze afnamen bij placebo. Belangrijk daarbij was dat de pijnstillende werking van paracetamol niet bleek te verminderen door de suppletie met NAC.

NAC-suppletie bij paracetamolgebruik kan belangrijk zijn voor patiënten die langdurig aangewezen zijn op pijnstilling met paracetamol om uitputting van glutathion te voorkomen (2).

Een overdosering van paracetamol kan tevens de darmbarrière schaden. Dit kan weer een negatief effect hebben op de leverfunctie (3). Verschillende preklinische studies wijzen er op dat suppletie met NAC de darmbarrière beschermt (4).

Bronnen:
(1) Consument onderschat risico van pijnstillers.
https://www.pw.nl/nieuws/2017/consumenten-onderschatten-risico-pijnstillers
(2) Pickering G, Macian N, Papet I, et al. N-acetylcysteine prevents glutathione decrease and does not interfere with paracetamol antinociceptive effect at therapeutic dosage: a randomized double-blind controlled trial in healthy subjects. Fundam Clin Pharmacol. 2019;33(3):303–311.
(3) Chopyk DM, Stuart JD, Zimmerman MG, et al. Acetaminophen Intoxication Rapidly Induces Apoptosis of Intestinal Crypt Stem Cells and Enhances Intestinal Permeability. Hepatol Commun. 2019;3(11):1435–1449. Published 2019 Jul 15.
(4) Hou Y, Wang L, Yi D, et al. N-acetylcysteine and intestinal health: a focus on its mechanism of action. Front Biosci (Landmark Ed). 2015 Jan 1;20:872-91.

Met dank aan https://springfieldnutra.com/Wij gebruiken cookies om onze website beter af te stemmen op uw voorkeur. Dat surft gemakkelijker. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Professioneel advies en snelle levering ... Ontvang 5 % extra korting bij aankoop vanaf € 100 ... Gratis levering in België vanaf € 49 ... Veilig winkelen en geen extra kosten Verbergen