L-Glutamine effectief bij postinfectieuze Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

L-Glutamine effectief bij postinfectieuze Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Een groep mensen krijgt na het doormaken van gastro-enteritis te maken met aanhoudende darmklachten zonder dat er sprake is van infectie. Tot op heden is er geen goede therapie voor deze aandoening die postinfectieuze Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) wordt genoemd. Een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm speelt een rol en onderzoek laat zien dat het gebruik van L-glutamine effectief darmklachten kan verminderen.

Het doormaken van een gastro-enteritis gaat gepaard met een acute verstoring van de balans in de darmbacteriën. Dit kan zowel komen door de infectie als door antibioticagebruik om de infectie te bestrijden. Ongeveer 10% van de mensen die een gastro-enteritis doormaakt blijft nog lang na de infectie darmklachten houden, zoals diarree[1]. Bij het doormaken van een parasitaire gastro-enteritis is de kans op het ontwikkelen van langdurige darmklachten het grootst[2]. Deze aandoening wordt ook wel postinfectieuze prikkelbare darm syndroom (PDS) genoemd. Een effectieve behandeling is er tot op heden niet. Onderzoek laat zien dat mensen met postinfectieuze PDS onder andere een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand hebben na de infectie. Bekend is dat een tekort aan het aminozuur L-glutamine eveneens tot een verhoogde darmdoorlaatbaarheid leidt en dat suppletie met het aminozuur de darmintegriteit kan herstellen. Wetenschappers hebben daarom gekeken of gebruik van L-glutamine diarree en darmklachten bij postinfectieuze PDS kan verminderen.

L-glutamine vermindert klachten postinfectieuze PDS
Aan de klinische studie deden 106 mensen mee die last hadden van postinfectieuze PDS die gepaard ging met diarree. Bovendien was een verhoogde darmdoorlaatbaarheid een vereiste om mee te kunnen doen aan de studie. Dit werd vastgesteld met de lactulose/mannitol-test.

De gemiddelde leeftijd was 31,7 jaar en 70% was vrouw. De deelnemers hadden geen last van een small intestinal bacterial overgrowth (SIBO), inflammatoire darmziekten of coeliakie. Ook mochten de deelnemers tot twee weken voorafgaand aan de studie en tijdens de studie geen NSAID’s gebruiken of alcohol drinken, omdat deze de darmdoorlaatbaarheid verhogen.

Aan het begin van de studie werd bij de deelnemers de ernst van de PDS-klachten bepaald aan de hand van de PDS severity score (IBS-SS). Vervolgens kregen 54 deelnemers driemaal daags 5 gram L-glutamine gedurende acht weken, de overige 52 deelnemers kregen een placebo.

Na acht weken hadden de deelnemers die L-glutamine hadden gebruikt significant minder last van PDS-klachten, zoals buikpijn, een onregelmatig ontlastingspatroon en diarree. Maar liefst 79,6% van de deelnemers ervaarde een afname van de klachten ten opzichte van 5,8% van de deelnemers in de placebogroep (een 14-voudig verschil). Bovendien was de darmintegriteit genormaliseerd bij de mensen die L-glutamine gebruikt hadden en werden er geen nadelige effecten gezien[3]. De wetenschappers concluderen dat L-glutamine veilig en effectief is bij mensen met diarree-dominante postinfectieuze PDS en verhoogde darmdoorlaatbaarheid.

L-glutamine is de belangrijkste energiebron voor de snel delende darmepitheelcellen. Een tekort aan het aminozuur tijdens een infectie leidt tot atrofie van de darmwandcellen en een verhoogde darmdoorlaatbaarheid. Eerder onderzoek laat zien dat mensen met postinfectieuze PDS, naast een verhoogde darmdoorlaatbaarheid, ook meer T-lymfocyten en mestcellen in de darmen hebben en dat dit leidt tot (laaggradige) ontstekingen. Suppletie met L-glutamine kan de integriteit van de darmwand herstellen en voorkomt tevens dat ongunstige bacteriën of componenten daarvan door de darmwand ‘lekken’ en een ontstekingsreactie veroorzaken[3].

Omdat de diagnose postinfectieuze PDS moeilijk te stellen kan zijn, heeft een panel van experts in 2019 nieuwe ROME-criteria voor postinfectieuze PDS opgesteld[1].

De diagnose kan worden gesteld als iemand gedurende drie maanden gemiddeld 1 dag in de week last heeft van minimaal twee van de volgende klachten:
. Een verandering in de vorm van de ontlasting
. Verandering in de stoelgangfrequentie
. Verlichting van de klachten door defecatie.

Daarnaast zijn de darmklachten ontstaan na een doorgemaakte gastro-enteritis die gediagnosticeerd is door middel van een positieve ontlastingskweek of de aanwezigheid van koorts, braken en/of diarree.
Tot slot voldeed de patiënt voorafgaand aan de gastro-enteritis niet aan de Rome criteria voor PDS[1]. De Rome postinfectieuze PDS-criteria kunnen zorgverleners helpen te bepalen voor welke patiënten suppletie met L-glutamine zinvol kan zijn.

Bronnen:
1. Barbara G, Grover M, Bercik P, et al. Rome Foundation Working Team Report on Post-Infection Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology. 2019 Jan 1;156(1):46–58.e7.
2. Klem F, Wadhwa A, Prokop LJ, et al. Prevalence, Risk Factors, and Outcomes of Irritable Bowel Syndrome After Infectious Enteritis: A Systematic Review and Meta-analysis. Gastroenterology. 2017 Apr 1;152(5):1042–1054.e1.
3. Zhou QQ, Verne ML, Fields JZ, L et al. Randomised placebo-controlled trial of dietary glutamine supplements for postinfectious irritable bowel syndrome. Gut. 2019 Jun 1;68(6):996–1002.

Met dank aan https://springfieldnutra.com/Wij gebruiken cookies om onze website beter af te stemmen op uw voorkeur. Dat surft gemakkelijker. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Professioneel advies en snelle levering ... Ontvang 5 % extra korting bij aankoop vanaf € 100 ... Gratis levering in België vanaf € 49 ... Veilig winkelen en geen extra kosten Verbergen