Kunnen voedingssupplementen menopauzale klachten verhelpen?

Kunnen voedingssupplementen menopauzale klachten verhelpen?

Maar liefst 75 % van de vrouwen wordt gedurende de overgangsperiode geconfronteerd met lichamelijke ongemakken, ook wel menopauzale klachten genoemd.

Welke ongemakken kunnen tijdens de menopauze optreden?
De menopauze vindt meestal plaats tussen de 45 en 55 jaar en maakt door een verminderde oestrogeenproductie een einde aan de vruchtbaarheid bij de vrouw. De lichamelijke ongemakken of menopauzale klachten zijn erg uiteenlopend van aard en meestal niet te voorspellen.
Veel vrouwen krijgen last van onregelmatig of veranderd bloedverlies, opvliegers of ‘vapeurs’ (korte, plotse en hevige warmteopstoten, meestal in het gelaat, de hals en op de borst, dikwijls vergezeld door hartkloppingen) en veelal nachtelijke transpiratieaanvallen. In een later stadium van de overgang kunnen vaginale droogte en een daardoor veroorzaakte pijn tijdens het vrijen optreden. De verminderde oestrogeenproductie zorgt er ook voor dat botontkalking en botverlies sneller optreden.
Andere veel voorkomende ongemakken zijn slapeloosheid, depressie, prikkelbaarheid, spier- en gewrichtsklachten en vermoeidheid waarbij het ene ongemak het andere kan veroorzaken. Bepaalde lichamelijke ongemakken kunnen echter niet zomaar aan de menopauze worden toegeschreven. Zo kunnen vermoeidheid, sombere gevoelens of gedachten en angst ook het gevolg zijn van bepaalde traumatische gebeurtenissen (bijv. overlijden) of een gewijzigde levenssituatie (bijv. veeleisende zorgen voor een zieke partner). Alcoholmisbruik, geneesmiddelen (bijv. vaatverwijders, antidepressiva) of bepaalde aandoeningen (bijv. schildklierproblemen) kunnen dan weer de oorzaak zijn van typische overgangsverschijnselen zoals opvliegers of een overmatige transpiratie. Onregelmatig bloedverlies kan trouwens ook tekenend zijn voor een beginnend of sluimerend ziekteproces.

Hoe kunnen menopauzale klachten of ongemakken worden verholpen?
Een hormonale substitutietherapie (HST) kan deze klachten grotendeels verhelpen maar is niet bepaald aantrekkelijk door de vervelende en soms ook gevaarlijke bijwerkingen, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met klontervorming in de aders (bijv. embolie of trombose). Veel vrouwen zien hier dan ook van af maar blijven daardoor wel last ondervinden tot na de overgang. Om hieraan tegemoet te komen worden momenteel verschillende voedingssupplementen aangeboden om op een natuurlijke en veilige manier de ongemakken die kenmerkend zijn voor de overgangsperiode te helpen onderdrukken of te verlichten.

Supplementencenter.be voorziet enkele opmerkelijke voedingssupplementen die de overgangsverschijnselen op een natuurlijke en veilige manier kunnen verhelpen.
Agnaforte of monnikspeper is hiervoor een zeer succesvol supplement. De heester groeit rond de Middellandse Zee, in Centraal-Azië en in Noord-Amerika. Verwerkt in dit voedingssupplement zorgt het extract van de bessen ervoor dat het hormonale evenwicht wordt hersteld. Daardoor worden zwaarmoedige gevoelens en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en opvliegers verholpen en een mogelijke burn-out voorkomen.
Duindoornolie, gemaakt van de zaden en bessen van duindoornstruiken die groeien op arme zandbodems, in de duingebieden en op kiezelgronden in Europa, oefent een sterke hydraterende, helende en regenererende werking uit op de slijmvliezen en de huid. Voor vrouwen in de overgang kan duindoornolie worden ingezet om de slijmvliezen te bevochten en vaginale droogte tegen te gaan.
Isoflavonen zijn plantaardige oestrogenen afkomstig uit soja. In tegenstelling tot de lichaamseigen en  synthetische oestrogenen hebben ze een eerder regulerende werking. Ze kunnen als supplement worden ingezet om opvliegers en nachtelijk zweten te verminderen en botontkalking te helpen vertragen of botverlies te vermijden.  

Veel succes en deel uw ervaringen ... uw mening wordt ook door ons erg gewaardeerd!

Wij gebruiken cookies om onze website beter af te stemmen op uw voorkeur. Dat surft gemakkelijker. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Professioneel advies en snelle levering ... Ontvang 5 % extra korting bij aankoop vanaf € 100 ... Gratis levering in België vanaf € 49 ... Veilig winkelen en geen extra kosten Verbergen