Groenlipmosselextract: stand van zaken

Groenlipmosselextract: stand van zaken

GROENLIPMOSSELEXTRACT

In dierstudies en humane studies van de afgelopen jaren is aangetoond dat het gestandaardiseerde lipidenextract uit de Nieuw-Zeelandse groenlipmossel (Perna canaliculus) een krachtige ontstekingsremmende werking heeft bij ontstekingsziekten zoals osteoartritis, reumatoïde artritis en astma. Chronische ontsteking speelt ook een rol in degeneratieve (verouderings) ziekten zoals diabetes type 2, cognitieve achteruitgang, dementie, osteoporose en hart- en vaatziekten. Deze voedingsstof is een veilig en natuurlijk alternatief voor NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers). Het groenlipmosselextract werkt even goed als NSAID’s, maar heeft in tegenstelling tot deze veel gebruikte pijnstillers geen negatieve bijwerkingen, zelfs niet in doses tot 2500 mg per dag. Bovendien heeft het een vele malen sterkere ontstekingsremmende werking dan (vetzuur) supplementen met vis-, teunisbloem- of borageolie. De studies in dit artikel zijn gedaan met een gestandaardiseerd groenlipmosselextract met de naam PCSO-524.

Groenlipmosselextract krachtige remmer cyclo-oxygenase enzymen
Opnieuw levert in-vitro onderzoek bewijzen dat het gebruik van deze ontstekingsremmer als alternatief voor NSAID’s en visolie gerechtvaardigd is. In een in-vitro studie werd de ontstekingsremmende activiteit van het lipidenextract uit de groenlipmossel (Perna canaliculus), een lipidenextract uit blauwe mossel (Mytilus edulis), visolie en de ontstekingsremmer indomethacine (een NSAID) onderling vergeleken. Hierbij werd gekeken naar de mate van remming van het arachidonzuurmetabolisme door COX-enzymen, waarbij arachidonzuur wordt omgezet in pro-inflammatoire prostaglandines. Groenlipmossel remde krachtig en dosisafhankelijk de enzymen COX-1 en COX-2 en was effectiever bij een vergelijkbare concentratie dan de traditionele COX-remmer indomethacine en het extract van blauwe mossel. Bovendien was de Perna canaliculus veel effectiever dan visolie. De twee belangrijkste lipidenfracties in deze stof (vrije vetzuren en triglyceriden, respectievelijk 54% en 26% van het lipidenextract), remden de twee COX-enzymen het krachtigst. De twee lipidenfracties bestaan hoofdzakelijk uit enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. In dit onderzoek werden de omega-3-vetzuren eicosapentaeenzuur EPA (C20:5), docosahexaeenzuur DHA (C22:6), stearidonzuur SD (C18:4), eicosatrieenzuur ETE (C20:3), docosatrieenzuur DTA (C22:3), alfalinoleenzuur (C18:3) en het nieuwe (zeldzame) eicosatetraeenzuur ETA (C20:4) in het lipidenextract uit de groenlipmossel geïdentificeerd. Het heeft duidelijk een heel andere samenstelling dan visolie, dat vooral triglyceriden met EPA en DHA bevat. Dit extract bestaat uit een veelheid van bioactieve stoffen die gezamenlijk zorgen voor het waargenomen therapeutische effect. Het extract van de groenlipmossel remt beide COX-enzymen aselectief, terwijl indomethacine COX-1 veel sterker remt dan COX-2. Dit kan een verklaring zijn voor het optreden van bijwerkingen bij gebruik van NSAID’s zoals indomethacine. Vooral remming van COX-1 is geassocieerd met negatieve effecten op maagdarmkanaal, hart en bloedvaten. Daarbij remt de groenlipmossel ook het enzym lipoxygenase (LOX). NSAID’s remmen LOX niet, waardoor arachidonzuur alsnog door LOX wordt omgezet in ontstekingsbevorderende leukotriënen. Tijdens een ontsteking wordt arachidonzuur uit celmembranen vrijgemaakt. Hierbij zijn twee mogelijkheden: arachidonzuur wordt omgezet door LOX in ontstekingsbevorderende leukotriënen of door COX in ontstekingsbevorderende prostagladines en tromboxanen.

McPhee S, Hodges LD, Wright PF et al. Anti-cyclooxygenase effects of lipid extracts from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol. 2007; 146(3):346-56.

Groep unieke omega-3-vetzuren in de groenlipmossel ontdekt
Hoe het extract precies werkt en welke lipiden verantwoordelijk zijn voor het ontstekingsremmende effect, wordt stukje bij beetje duidelijk. De groenlipmossel bevat 54% vrije vetzuren, 26% triglyceriden, 8% sterolen, 6% sterolesters en 6% fosfolipiden. Van deze lipiden in het extract hebben de vrije vetzuren verreweg de krachtigste ontstekingsremmende activiteit. Deze vrije vetzuren zijn nader onderzocht. Hierbij hebben wetenschappers een nieuwe groep bioactieve omega 3-vetzuren (C18:4, C19:4, C20:4, C21:5) geïdentificeerd. Laboratoriumonderzoek met menselijke ontstekingscellen (neutrofielen) liet zien dat deze vier nieuwe langeketen omega 3-vetzuren een significante ontstekingsremmende activiteit bezitten. Uit eerdere studies is bekend dat het lipidenextract van de groenlipmossel de vorming van ontstekingsbevorderende prostaglandines en leukotriënen uit het omega 6-vetzuur arachidonzuur tegengaat. De onderzoekers vermoeden nu dat deze nieuwe omega 3-vetzuren (met name ETA, dat qua structuur het meeste lijkt op arachidonzuur) binden aan de enzymen LOX (lipoxygenase) en COX (cyclo-oxygenase), waardoor minder arachidonzuur wordt omgezet in ontstekingsbevorderende eicosanoïden.

Treschow AP, Hodges LD, Wright PF et al. Novel anti-inflammatory omega- 3 PUFAs from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol. 2007;147(4):645-56.

Nieuw-Zeelandse groenlipmossel heeft pijnstillende en genezende werking in diermodel voor artritis
Heeft de groenlipmossel een pijnstillend effect bij gewrichtsontsteking en beïnvloedt het extract het ziekteproces op lange termijn? Om deze vraag te beantwoorden werd bij ratten artritis in de poten opgewekt met een stimulerende stof (adjuvant). In de 28 dagen durende test had het lipidenextract (25 mg/kg/dag) aanvankelijk een even groot pijnstillend effect als de ontstekingsremmer Naproxen. Maar na 9 tot 14 dagen nam het pijnstillende effect van de groenlipmossel iets af, terwijl de dieren met Naproxen vrijwel pijnvrij bleven gedurende de hele behandeling. De groenlipmossel bleef een (mild) pijnstillend effect houden vergeleken met placebo (olijfolie). Het lipidenextract en Naproxen hielden de productie van pro-inflammatoire cytokines TNF-α (tumornecrosisfactor-alfa) en IFN-γ (interferon-gamma) significant onder controle en verhoogden de spiegel van het anti-inflammatoire cytokine IL-10 (interleukine- 10). Olijfolie had geen invloed op de cytokinespiegels. Recente studies naar de rol van cytokines bij pijn hebben uitgewezen dat TNF-α en IFN-γ een actieve rol hebben in het veroorzaken van pijn, terwijl IL-10 is geassocieerd met pijncontrole. In een langer durend onderzoek kreeg een groep (jonge) ratten met adjuvant-geïnduceerde artritis een jaar lang het gestandaardiseerde lipidenextract van de groenlipmossel (25 mg/kg/dag) of olijfolie in het voer. Opmerkelijk was dat de dieren in de groenlipmosselgroep na een jaar genezen waren van artritis en er alleen een lichte gewrichtsvervorming aan hadden overgehouden, terwijl de dieren in de controlegroep ernstig vervormde gewrichten en zweren aan de poten hadden. Het is jammer dat het lange termijn effect van Naproxen en de groenlipmossel niet zijn vergeleken. De studie bevestigt de ontstekingsremmende activiteit van het lipidenextract bij gewrichtsontsteking en laat zien dat het aanvankelijk een sterke en daarna mildere pijnstillende werking heeft, en op de lange termijn een helende invloed uitoefent op gewrichtsontsteking. Het extract werd in het onderzoek uitstekend verdragen.

Lee CH, Lum JH, Ng CK et al. Pain controlling and cytokine-regulating effects of Lyprinol, a lipid extract of Perna canaliculus, in a rat adjuvant-induced arthritis model. Evid Based Complement Alternat Med. 2007 Sep 26.

Groenlipmosselextract verbetert longfunctie duursporters
In wetenschappelijke studies is aangetoond dat suppletie met omega 3-vetzuren een positieve invloed heeft op de longfunctie. Voor een ontstekingsremmend effect in de longen is echter een hoge dosis visolie nodig. Ter vergelijking werd het extract van de groenlipmossel getest bij zes gezonde, getrainde marathonlopers. Zij slikten 3 weken lang 12 softgels per dag van 150 mg. Na afloop van de 3 weken was bij 5 van de 6 proefpersonen de longcapaciteit toegenomen met 5 tot 10%, vastgesteld met een spirometer. Hierbij werden de FVC en FEV1 gemeten. FVC staat voor geforceerde expiratoire vitale capaciteit (het maximaal uitgeademde volume na maximale inademing, met maximale uitademingssnelheid); FEV1 voor geforceerde expiratoire secondenvolume (het volume dat in de eerste seconde kan worden uitgeademd tijdens een geforceerde uitademing nadat de longen maximaal gevuld zijn). Proefpersonen die aanvankelijk een lichte luchtwegvernauwing hadden, hadden daar na gebruik van het gestandaardiseerde groenlipmosselextract geen last meer van. De marathonlopers merkten ook dat het ademhalen tijdens de training verbeterde. Daarbij voelden ze zich sterker en hadden ze na afloop minder tijd nodig om zich te herstellen van de inspanning. De resultaten met groenlipmossel zijn vergelijkbaar met studies waarbij een 10 keer hogere dosis visolie is gebruikt. Momenteel wordt de groenlipmosselstudie herhaald met meer proefpersonen.

Communicatie Pharmalink International Limited

Bron: Orthokennis https://www.orthokennis.nl/artikelen/groenlipmosselextract-de-laatste-stand-van-zakenWij gebruiken cookies om onze website beter af te stemmen op uw voorkeur. Dat surft gemakkelijker. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Professioneel advies en snelle levering ... Ontvang 5 % extra korting bij aankoop vanaf € 100 ... Gratis levering in België vanaf € 49 ... Veilig winkelen en geen extra kosten Verbergen